Kuponos értékesítés

kuponos értékesítésTanácsadó kuponos értékesítés keretében értékesíti szolgáltatását: a kuponok ellenértéke, amit a vevők utalnak, a közvetítő cég számlájára folyik be. A közvetítő cég a befolyt vételár 50 százalékát közvetítői jutalékként kiszámlázza a szolgáltató pszichológusnak, a fennmaradó összeg a szolgáltatót illeti, amelyet a közvetítő cég a szolgáltatónak átutal. Úgy gondolom,hogy ez az elszámolás számviteli, illetve adóügyi szempontból nem helyes.

A kuponok forgalmazása kapcsán a kuponforgalmazó „csak” közvetítő, közvetítő az igénybevevő és a szolgáltató között. Ebből következően a szolgáltatás ellenértékéről a szolgáltatónak kell – áfa-státuszának megfelelő – számlát kiállítania az igénybevevő részére.

A kuponforgalmazóhoz befolyó pénzösszeg így egy olyan összeg, amellyel a kuponforgalmazó a szolgáltatást nyújtó partner, jelen esetben a pszichológus felé elszámolási kötelezettséggel tartozik.

A kuponforgalmazó nyilvánvalóan jutalék, szolgáltatási díj ellenében végzi a kuponok forgalmazását, végzi a pénzek beszedését. E szolgáltatásáról a szolgáltatást igénybe vevő felé a kialkudott árról a kuponforgalmazónak kell számlát kiállítania.

E stádiumban tehát a kuponforgalmazónak és a szolgáltatónak kölcsönösen van egymással szemben követelése és kötelezettsége is: a szolgáltatót megillető, a kupont megvásárló által megfizetett díj (100%), illetve a kuponforgalmazó által nyújtott szolgáltatás díja (a kérdésében szereplő információk szerint az Ön szolgáltatási díjának az 50%-a) kapcsán.

Vagyis amikor a kupont megvásárló beváltja Önnél a kupont, Önnek szükséges számláznia az igénybevevő felé a szolgáltatás ellenértékét, amelyet bevételként kell elszámolnia. A kuponforgalmazó a forgalmazás díjáról bocsát ki Ön felé számlát, amelyet Ön költségként számol el. A kuponforgalmazó a hozzá befolyt, az Önnek átutalandó 100%-os kuponértékből visszatartja a saját szolgáltatási díját (kompenzálja), és a fennmaradó összeget átutalja Önnek.

Így ha a kérdésében jelzetteket a számlamozgások a fentiekben leírtak szerint kísérik, akkor az Ön által felvázolt elszámolás akár helyes is lehet.

 

Hírdetés

2 responses to “Kuponos értékesítés

 1. Szemes Norbert

  Ha több száz kupon kerül értékesítésre, egyenként kell leszámlázni vagy a kuponos közvetítő cég összesítője egyben is bizonylatolható nyugtával?
  Sok vevő meg sem adja a címét és online szolgáltatásnál nem is találkoznak a felek. Ekkor mi a helyzet?

  • InterTax Pro

   A szolgáltatást igénybe vevő felé, a terméket megvásárló felé a forgalmazónak, szolgáltatásnyújtónak kell nyugtát vagy számlát kiállítania olyan “mennyiségű” szolgáltatásról, termékről, amennyit egy-egy kupont megvásárló bevált.
   A nyugta-, számlaadási kötelezettség távollévők között zajló ügylet ürügyén nem kerülhető meg. Az adott ügylettípus, vállalkozási jelleg alapján szükséges meghatározni, hogyan tud a vállalkozás eleget tenni a számla- és nyugtaadási kötelezettségnek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s