Építés-szerelési tevékenység az EU-ban

építés_szerelésMagyar fővállalkozó felújítást végez franciaországi ingatlanon francia cégnek. A magyar cégnek van francia adószáma is. A magyar fővállalkozó cég francia alvállalkozót foglalkoztat. A magyar fővállalkozó cég magyar vállalkozásoktól vásárol anyagot, amelyet egyrészt a magyar fővállalkozó cég, másrészt a magyar, anyagot eladó cég fuvaroztat Franciaországba. A magyar fővállalkozó Franciaországban is vásárol anyagot.  1. A magyar fővállalkozó – anyagot is tartalmazó – szolgáltatási számláját milyen áfával számlázza ki a francia megrendelőnek? A magyar fővállalkozó milyen áfát tartalmazó számlát fogadhat be a francia alvállalkozótól? A magyar fővállalkozó az itthon vásárolt anyagról milyen áfát tartalmazó számlát fogadhat be, ha a szállítást saját maga rendeli meg? A magyar fővállalkozó az itthon vásárolt anyagról milyen áfát tartalmazó számlát fogadhat be, ha a szállítást az anyagot értékesítő rendeli meg? A magyar fővállalkozó franciaországi anyagszámlájának szabad-e áfát tartalmaznia?

Kicsit hosszú a kérdés, de nem túl hosszú a válasz, lévén, hogy hasonló nemzetközi ügyleteknél “csak” iránymutatást tudunk adni, pontos adójogi kezelésben a másik országbeli adótanácsadó kollégák az illetékesek.

A közösségi HÉA irányelv értelmében ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatások nyújtása esetében a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan fekszik. Ebből kifolyólag az ügyletre a francia szabályok érvényesek, vagyis az ügyletre vonatkozó szabályokat ottani adótanácsadó bevonásával indokolt áttekinteni.

A továbbiakat a közösségi szabályok alapján vélelmezve jelzem, lévén, hogy a francia szabályok nem ismeretesek számunkra.

Vélelmezve, hogy a közösségen belüli értékesítés feltételei fennállnak, tehát kezelhető áfa-mentesként az anyagok olyan értékesítése, melynek során a  magyar eladó a magyar fővállalkozó francia adószámára, francia rendeltetési hellyel értékesít. Ha a magyar eladó közvetlenül Franciaországba szállít a magyar fővállalkozó részére, úgy a magyar fővállalkozónak Franciaországban közösségen belüli termékbeszerzés címén keletkezik áfa-kötelezettsége.

Amennyiben a fővállalkozó szállítja ki a már tulajdonába került anyagokat, saját áru mozgatása okán mind Magyarországon (közösségen belüli termékértékesítés), mind Franciaországban (közösségen belüli termékbeszerzés) adókötelezettsége keletkezik.

A Franciaországból eszközölt beszerzések, igénybe vett szolgáltatások vélelmezhetően francia áfát fognak tartalmazni.

A fővállalkozó francia megrendelő felé kiállítandó számlája a francia szabályok szerinti áfa-mértéket szükséges felszámítani (ha kell), a magyar fővállalkozó francia adószáma alatt szükséges kiállítani a számlát, az ottani szabályok szerint kell megítélni az ügyletet.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s