Készpénzfizetési korlát kereskedőnél

piacZöldség-Gyümölcs kereskedéssel foglalkozó vállalkozás értékesít almát készpénzért 1,5 M Ft értékben hétfői napon. Ugyanaz a vevő kedden vásárolna még almát, mi a teendő a készpénz fizetési korlát figyelésénél? A vevő fizethet készpénzzel, vagy ez ugyanannak a “szerződés”-nek minősül? Mi a helyzet ha ugyanez a vevő a keddi napon más gyümölcsöt vásárolna? Akkor is egy szerződés alá tartozik és nem fizethet készpénzzel?

A készpénzfizetési korlát szempontjából az Önök között fennálló szóbeli vagy írásbeli szerződésből szükséges kiindulni, annak alapján kell és lehet meghatározni, hogy az adott vevőtől az adott hónapban termékértékesítés ellenértékeként átvett készpénzfizetéseket össze kell-e számítani. Az ügyletek összetartozásának vizsgálatánál a kialakult piaci gyakorlatot és a gazdasági események ésszerű lebonyolításának igényét célszerű alapul venni.

A zöldség-gyümölcs kereskedelem tekintetében életszerű lehet, ha minden nap és/vagy hetente többször történik ügylet ugyanazon felek között, feltéve, hogy a kérdésbeli ügylet az értékesítési láncolat azon szakaszán valósul meg a felek között, ahol ez az ügyletek megvalósulásának a szokásos rendje. Amennyiben nincs olyan körülmény, amelynek alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy a felek közötti jogügylet nem rendeltetésszerű joggyakorlás miatt került több szerződésben meghatározásra, védhető lehet az egyes értékesítés-beszerzések önálló szerződésekként történő kezelése; ez esetben nem kell alkalmazni az összeszámítási szabályt.

Az, hogy a vevő egyik napon almát, a másik napon másik gyümölcsöt vásárol, véleményem szerint nem meghatározó, mivel az Önök közötti megállapodás vélelmezhetően nem konkrét termékre vonatkozik, hanem zöldség- és/vagy gyümölcs értékesítésre-vásárlásra.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s