Román áfa visszaigénylése

áfateherA következőkben kérném segítségét: hogyan kell bevallani és elszámolni a következő, Romániából igénybe vett szolgáltatásokat az áfabevallásban, valamint helyes-e az eddigi eljárása a cégnek? A cég Romániából bérel személygépkocsit egy ott dolgozó részére. Külön számla jön a gépkocsi bérleti díjáról, s külön számla az üzemanyagról, autópályáról és az autómosásról. Hosszú távú bérleti szerződés esetén a bérleti dijról befogadott számlánál a magyar cég fizeti meg, és bizonyos mértékben levonja az áfát, az áfalevonás alátámasztására útnyilvántartást vezet a cég. Így az útnyilvántartás alapján helyezzük levonásba az áfát. Az egyéb személygépkocsi költségekről (üzemanyag, autópályamatrica, autómosás) kapott számlát áfakód nélkül rögzitjük a könyveinkben, nem szerepeltetjük az áfabevallásban, mivel a helyi román áfa felszámításra került. Helyes-e az eddigi eljárásunk? Van-e lehetőség, hogy az egyéb költségekről a román áfát visszaigényeljük, s ez esetben hogyan kell könyvelnünk a számlákat? Egy tanácsadó cég szerint az autómosás bruttó összegére, azaz a 24 százalékos román áfával növelt értékre kell a magyar áfát rászámítani és annak az 50 százalékát visszaigényelni? Helyes lenne-e ez a megoldás?

Kérdése nem tér ki arra a lényeges körülményre, hogy milyen tevékenység kapcsán merülnek fel Romániában a jelzett költségek, ill. a magyar munkavállaló ott milyen tevékenység érdekében dolgozik, amely az első lépése lenne annak, hogy megítélhető legyen a fenti tételek megfelelő áfa-kezelése.

Amennyiben a Romániában végzett tevékenység kapcsán felmerülhet, hogy a magyar Társaságnak Romániában adóalanyként regisztrálni kell, akkor a fentiekben említett igénybevett szolgáltatások kapcsán az áfa érvényesítésére a román szabályok az irányadók.

Ha a Társaságot romániai adóbejelentkezés nem terheli, akkor a hosszú távú bérleti díj esetében az áfa-kötelezettséget a fordított adózás szabályai szerint kell teljesítni. Az Áfa tv. [2007. évi CXXVII.tv.] 120. §-a értelmében az adóalany abban a mértékben jogosult az általa fizetendő adóból levonni a rá áthárított adót, amilyen mértékben adóalanyisága minőségében a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja. Az útnyilvántartás vezetése megfelelő lehet a fenti rendelkezés szerinti levonható és le nem vonható adó elkülönítésére.

A válasz további része itt olvasható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s