Idegen ingatlanon végzett beruházás áfájának visszaigénylése

Hungary's Inflation Drop to 43-Year Low Keeps Rate Window OpenKft másik kft-től (nem kapcsolt vállalkozások) hosszútávra ipari ingatlant bérel, határozott – 10 éves időtartamú – szerződéssel iroda-műhely-raktár céljára. Az ingatlan állapota azonnali felújítást kíván. A szerződésben megállapodnak a felek,hogy a bérlő felújítja az ingatlant és a bérleti időszak alatt nem fizet bérleti díjat. Álláspontunk szerint ez idegen tulajdonon végzett felújítás, kérdéseink ezzel kapcsolatban: a bérlő a felújítási költségek áfatartalmát visszaigényelheti-e? Mikor kell aktiválnia/kb.2 év alatt végzi el a felújítást/szakaszokban/? Van-e tételes elszámolási kötelezettsége bérlőnek a bérbeadó felé? Hogyan érinti ez a felújítás a bérlő és a bérbeadó könyveit-számvitelileg?

Mindenekelőtt szeretném előre bocsátani, hogy a kérdésekre csak a tényállás teljes körű ismerete mellett adható körültekintő válasz.

A kérdésében jelzett felújítás valóban idegen ingatlanon végzett beruházásnak minősül. A felújítás kapcsán megjelenő költségek áfa-tartalmát a vállalkozás – a vonatkozó áfa-levonási és – visszaigénylési feltételek fennállása esetén – levonásba helyezheti, a visszaigénylési feltételek fennállása esetén vissza is igényelheti. (E pontnál vélelmezem, hogy a vállalkozásnak 100%-os áfa-levonási jogosultsága van.)

A felújítást annak befejezését követően, használatba vételkor szükséges aktiválni.

A felújítással összefüggésben a bérbeadó és bérbevevő közötti elszámolás részleteit szerződésben szükséges szabályozni, annak megfelelően kell eljárni, teljesíteni a felek közötti elszámolásokat az általános számlázási szabályokon túlmenően.

A bérbeadó könyveit nem érinti az ingatlanán a bérbevevő által végzett felújítás, mivel valamennyi tranzakciót a bérbevevő könyveiben kell megjeleníteni; az ő könyveiben jelenik meg a beruházás, majdan az eszköz, és ő számolhat el rá értékcsökkenést is.

A válasz további része itt olvasható.

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s