Használt személygépkocsi vásárlás közösségen belül

használt autóÁfa hatálya alá nem tartozó orvosi cég cégautóként használt autót kíván vásárolni német autókereskedéstől. Regisztrációs adó és áfabevallási kötelezettség szabályait szeretnénk megismerni.

A kérdés alapján vélelmezem, hogy a külföldi kereskedő a használt termékekre vonatkozó különbözeti adózás hatálya alá tartozik. Ez esetben a számlájában áfát nem számíthat fel Önök felé (azt a nemzeti előírásai alapján az eladási ár – vételár különbözete után fizeti meg). Minthogy a különbözeti adózás szabályai szerint a kereskedő megfizeti az áfát a saját tagállamában, Önöknek már további áfa-kötelezettségük nincs.

A megvásárolni kívánt autó használt jellege miatt vélelmezem, hogy az autó a másik tagállamban forgalomba helyezett gépjármű, a vásárláskor külföldi rendszámmal rendelkezik. A külföldi rendszámú személygépkocsi regisztrációs adójának a megállapításához szükséges a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiállított műszaki adatlap. A személygépkocsi behozatala után tehát először ezt szükséges beszerezni. Ezt követően a cég székhelye szerint illetékes megyei vámhivatalnál kell bejelenteni a beszerzést, majd megfizetni a vámhatóság által kivetendő regisztrációs adót.

Amennyiben a gépjármű az Áfa tv. alkalmazásában új közlekedési eszköznek* minősül, az ügylet áfa-kötelezettsége a bemutatottaktól eltérően alakul.

* Áfa tv. 258.§ 25. új közlekedési eszköz: a) szárazföldi közlekedési eszköz esetében azt a gépjárművet jelenti, amelynek beépített erőgépének hengerűrtartalma meghaladja a 48 cm3-t, vagy teljesítménye meghaladja a 7,2 kilowattot, feltéve, hogy az értékesítés teljesítésekor az első forgalomba helyezéstől számítva legfeljebb 6 hónap telt el, vagy az általa megtett távolságból legfeljebb 6000 kilométert tett meg;

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s