Árfolyam hiánya a számlán

no áfaEgy cég közösségen belülről szerzett be gépkocsi gumikat
A számlát forintban állították ki, 0%-os áfa-kulcs szerepel rajta. A cég rendelkezik érvényes uniós adószámmal, a számla pedig megfelel az előírásoknak. Elfogadható-e a számla, ha nem szerepel rajta a nemzeti valutában kifejezett érték, valamint az árfolyam? Kezelhetem-e uniós beszerzésként a bevallásban?

Közösségen belüli termékértékesítésről a 2006/112. HÉA Irányelv rendelkezései alapján akkor beszélhetünk, ha az egyik közösségi államból fuvarozott termék értékesítése igazoltan azon államon kívülre, de a Közösség területére olyan másik adóalanynak történik, aki ilyen minőségében nem belföldön, hanem a Közösség másik tagállamában jár el, vagy szintén a Közösség másik tagállamában nyilvántartásba vett adófizetésre kötelezett, nem adóalany jogi személy.

Vagyis amennyiben ügyletükben a bolgár adóalany a magyar Kft-nek értékesíti a gépkocsigumikat és azok a közösség másik tagállamából igazoltan Magyarországra érkeznek Önökhöz, az ügyletet függetlenül az ügyletet kísérő számla megfelelőségétől, Önöknek közösségen belüli beszerzésként kell deklarálniuk az áfa-bevallásukban.

A nemzeti valutában kifejezett érték számlán történő kötelező feltüntetése nem irányelvi rendelkezés, hanem magyar előírás. Emiatt az a számlakiállításra kötelezett bolgár adóalanyra nem vonatkozik, így annak hiánya nem teszi hiteltelenné a jelzése szerint egyébként szabályosan kiállított számlát.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s