Bolti kiskereskedelemre vonatkozó különös adózási mód

árukészletNem találom az áfatörvényben a különös adózási módot, azt olvastam, hogy ez 2004 óta kikerült az áfatörvényből. Van egy bolti kiskereskedelmi vállalkozó, aki a mai napig igy számolja az áfafizetését. Most, hogy megkapta az új pénztárgépet, gondolkozott el, hogy most melyikbe üsse az eladott árukat, mivel eddig egy regiszterbe ütötte az eladásait, év végén a beszerzéseit kigyűjtötte, valamint a leltár alapján a képlet alkalmazásával állapította meg a fizetendő áfáját. Mit csináljon?

A bolti kiskereskedelemre vonatkozó különös adózási mód a jelenleg hatályos újra kodifikált Áfa tv. [2007. évi CXXVII. tv.] hatályba lépésével, 2008. január 1-jével megszűnt. Ezt azt jelenti, hogy az adott vállalkozónál a 2008-2013 adóévek áfa-bevallásai bizonyosan hibásak. Ezek az évek még nem évültek el, így mindegyik évet érintően szükséges lenne önellenőrzést elvégezni.

Az önellenőrzést az adott időszakokban hatályos jogszabályi előírások figyelembe vételével szükséges elvégezni. Minthogy a pontos eljárásrendet csak az ügy, a rendelkezésre álló bizonylatok alapján lehet meghatározni, a továbbiakban – a teljesség igénye nélkül – a főbb rendezőelveket igyekszem összefoglalni. Minthogy nem zárható ki, hogy nem csak az áfa-bevallások hibásak, hanem a számviteli elszámolásokban is lehet probléma, a következőkben mindkettőt érintő főbb rendezőelveket igyekszem részletezni.

Mivel az adózó továbbra is a bolti kiskereskedelemre vonatkozó különös adózási módot alkalmazta, az elszámolások korrigálása során az általános áfa-szabályok alapján tudja a javítást megtenni, lévén, hogy az adózó választásához kötött kedvezőbb és speciális adózási módok, pl. alanyi mentesség csak előzetes választás alapján alkalmazható. Esetében a 2014-től lehetővé vált ún. kijavítási kérelmet nem látom alkalmazhatónak, mivel már nem létező adózási mód korrekciójára az nem alkalmazható.

A számviteli törvény [2000. évi C.tv.] rendelkezései értelmében „minden gazdasági műveletről, eseményről, amely az eszközök, illetve az eszközök forrásainak állományát vagy összetételét megváltoztatja, bizonylatot kell kiállítani (készíteni).” [165.§ (1)]

De!

A különös és több jogszabályi előírás figyelembe vételét igénylő “történet” folytatása a cikk eredeti megjelenési helyén olvasható itt.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s