Tárgyi eszközök ingyenes átadása II.

adományEgy kft. ingyenesen eszközöket szeretne juttatni egy alapítványnak. Juttatáskor van-e áfafizetési kötelezettség? Milyen igazolás szükséges az alapítványtól ahhoz, hogy a kft. a juttatást a ráfordításai között elszámolhassa? Elszámolható-e a juttatás a társasági adó alapjának növelése nélkül?

Előző bejegyzésünkben áttekintettük, hogy az eszközök ingyenes átadása milyen Tao kötelezettséget von maga után. Cikkünket ide kattintva olvashatja. Most azt tekintjük át, hogy mennyiben más az ügylet adójogi megítélése, ha az eszközátadás  egyben közcélú adománynak is minősül.

Amennyiben azonban az eszköz ingyenes átadása közcélú adománynak minősülhet, a fentiektől kedvezőbb szabályok alkalmazhatók.

Az Áfa tv. 11. § (3) bekezdésének a) pontja értelmében nem minősül ellenérték fejében teljesített termékértékesítésnek a közcélú adomány, vagyis adókötelezettséget sem eredményez. A közcélú adományozás fogalmát a fentiek alkalmazásában az Áfa tv. 259. § 9/A pontja határozza meg.

Amennyiben az eszköz alapítványnak, mint közhasznú szervezetnek történő térítés nélküli átadása a társasági adó rendszerében is adománynak [Tao tv. 4.§ 1a.] minősül, elismert ráfordításnak minősül a kivezetés következtében elszámolt ráfordítás.

Ha az adományozó rendelkezik az alapítványtól szükséges adományozási igazolásokkal, lehetősége van arra, hogy a társasági-adóalapját csökkentse a közhasznú szervezeteknek nyújtott tartós adományozás esetén az adomány összegének 20%-ával, illetve a kiemelkedően közhasznú szervezeteknek adott adomány összegének 50%-ával.

Ez esetben tehát azon túl tehát, hogy az kivezetett eszköz könyv szerinti értéke elismert ráfordításnak minősül, az eszközöket átadó csökkentheti az adóalapját is, amennyiben fennállnak a fenti feltételeknek. [Tao tv. 7. § (1) z)]

Mindezek alapján tehát adomány közhasznú tevékenységhez nyújtható, igazolás kell hozzá, míg a másik esetben, ha megvannak a fentiekben említett nyilatkozatok, akkor az adott támogatás összegével nem kell megnövelni az adóalapot

 

 

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s