Tárgyi eszközök ingyenes átadása I.

adomány Egy kft. ingyenesen eszközöket szeretne juttatni egy alapítványnak. Juttatáskor van-e áfafizetési kötelezettség? Milyen igazolás szükséges az alapítványtól ahhoz, hogy a kft. a juttatást a ráfordításai között elszámolhassa? Elszámolható-e a juttatás a társasági adó alapjának növelése nélkül?

Az eszköz ingyenes átadása mind áfa, mind társasági adó szempontból térítés nélküli átadásként kezelendő.

Abban az esetben, ha az ingyenesen átadni kívánt eszközök kapcsán a Kft-t részben vagy egészben áfa-levonási jog illette meg, az átadás áfa-köteles lesz. [Áfa tv. 11.§ (1)] Az adó alapját a törvény 68. § alapján a termék átadásának időpontjában érvényes beszerzési, illetve előállítási értéke képezi. A térítés nélkül átadott eszközről, mint értékesítésről számlát kell kiállítani.

A helyes társasági adóbeli kezeléshez fontos, hogy számvitelileg is helyesen kezeljék az ügyletet. Az átadott eszközök nyilvántartási, könyv szerinti értékét a rendkívüli ráfordítások között kell kimutatni [Szvt. 86. § (7) bek. a)].

A Tao tv. rendelkezései alapján az átadónak az eszköz átadásakor csökkentenie kell adóalapját az átadott eszköz számított nyilvántartási értékével, illetve növelnie kell adóalapját annak könyv szerinti értékével. [Tao tv. 7. § (1) d) és 8. § (1) b)]

A Tao tv. 8. § (1) d) pontja értelmében növeli az adóalapot az a költség, ráfordítás, amely nincs összefüggésben a vállalkozási, bevételszerző tevékenységgel, különös tekintettel a Tao tv. 3. mellékletében felsoroltakra. A Tao tv. 3. számú mellékletének A) 13. pontja szerint nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek, ráfordításnak minősül – egyebek mellett – a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, amennyiben az átadó társaság nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint az eredménye a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem negatív. Amennyiben rendelkezik ilyen nyilatkozattal, az átadónál elismert ráfordításnak minősül az átadott eszköz kivezetésére tekintettel elszámolt ráfordítás. Vagyis az eszköz térítés nélküli átadása kapcsán elszámolt költségek, ráfordítások a Tao tv. rendelkezései értelmében nem a vállalkozási, bevételszerző tevékenységgel összefüggő költségeknek, ráfordításoknak minősül.

A következő bejegyzésben azt tekintjük át, amikor az eszköz ingyenes átadása közcélú adománynak minősülhet. Ezt a bejegyzésünket itt olvashatja.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s