Közvetett vámjogi képviselő számlája

Közvetett vámjogi képviselő számlája 2013
A társaság terméket importál harmadik országból. A terméket egy közösségi tagállamban helyezik szabadforgalomba, majd szállítják tovább Magyarországra. Hogyan kell a vámjogi képviselő számláját az áfabevallásban szerepeltetni?

Szükséges megjegyezni, hogy amennyiben a terméket valamely közösségi tagállamban helyezik szabadforgalomba, azzal, hogy továbbszállításra  kerül Magyarországra, az importra, és a szállítmány, mint saját áru közösségen belüli mozgatására az adott tagállam áfa-törvényének előírásait kell alkalmazni.

A közvetett vámjogi képviselő a megbízó adóalany javára, de saját nevében jár el az importhoz kapcsolódó adókötelezettségek teljesítése során.

A HÉA irányelv [2006/112/EK irányelv] okán vélelmezem most, hogy a közvetett vámjogi képviselőre vonatkozó németországi szabályok hasonlóak a magyar szabályozáshoz. E szerint [Áfa tv. 2007. CXXVII. tv. 145. § (1)-(2) bek.] „a termék importja esetében az adót az importáló fizeti. Importáló az, aki (amely) a vámjogi rendelkezések értelmében adósként – ide nem értve a közvetett vámjogi képviselőt – behozatali vámtartozás megfizetésére kötelezett, vagy kötelezett lenne abban az esetben, ha a termék importja vámköteles lenne. Abban az esetben, ha a termék importja során a vámeljárásban az importáló helyett annak közvetett vámjogi képviselője jár el, az adót a közvetett vámjogi képviselő fizeti.”

Ez esetben tehát az import áfa-fizetési kötelezettséget és – a megbízó előzetes nyilatkozata szerinti mértékű – áfa-levonási jogosultságot a közvetett vámjogi képviselő rendezi a saját német adóbevallásán belül, emiatt ezzel a megbízónak nincs tennivalója.

A szabadforgalomba helyezés tagállamából Magyarországra történő szállításra a közösségen belüli termékértékesítés-termékbeszerzés szabályait szükséges alkalmazni. Így szükségszerű, hogy egy közösségi beszerzést a megízónak a saját bevallásában deklarálni szükséges. Ez esetben a közvetett vámjogi képviselő állítja ki a számlát az adómentes értékesítésről az importáló (megbízó) helyett és nevében, valamint a közvetett vámjogi képviselő tünteti fel a saját bevallásában és összesítő nyilatkozatában elkülönítetten a megbízója által teljesített „értékesítés” adatait. Az összesítő-nyilatkozatban a közvetett vámjogi képviselő számlán feltüntetett közösségi adószámát szükséges deklarálni.

A fentiektől élesen elkülöníthető annak a számlának a kezelése, amelyben az ügylet kapcsán felmerülő, a közvetett vámjogi képviselő és a megbízó között rendezendő, a képviselő által megfizetett és levonható áfaként nem érvényesített vagy nem érvényesíthető áfa összegét és a közvetett vámjogi képviselő saját szolgáltatásának megbízó felé történő számlázását illeti.

A közvetett vámjogi képviselet okán a képviselő által a megbízó helyett megfizetett áfa összegét az ügylet kapcsán természetszerűleg Önöknek kellene viselni. Ezt az összeget tapasztalatom szerint – a közvetett vámjogi képviselők – a szolgáltatás díjával együtt vagy attól elkülönülően – számlában hárítják át a megbízóra. Ez esetben az áthárított áfa Áfa tv. hatályán kívüli tételnek minősül, „csak” pénzügyileg rendezendő tétel, lévén, hogy amint a fentiekben leírt szabályozás is rendeli, az áfa-bevallásbeli kezelést a közvetett vámjogi képviselő már rendezte, kezelte.

A számlába vagy külön számlába állított szolgáltatási díj kezelése pedig azonos bármely más belföldi szolgáltatás befogadott számlájának kezelésével, vagyis a levonási jog feltételeinek megléte esetén a 1X65 bevallás 66. sorába kell/lehet beállítani.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s