Késve kiállított időszakos számla

számlaLétezik-e késve kiállított időszakos számla? Helyes-e, ha  a 15 napon túli kiállítás miatt, partnerünk kérésére a következőképp állítjuk ki a számlát: teljesítési dátum: pl. 2013.03.15, (eredeti teljesítés) számla kelte: 2013.03.12., fizetési határidő: 2013.03.28.?

Létezhet késve kiállított egy időszakos elszámolásra vonatkozó számla, hisz emberek vagyunk, késhetünk, tévedhetünk, elmulaszthatunk dolgokat.

De próbáljuk meg elkerülni, ha pedig már bekövetkezett, akkor lehetőleg korrigáljuk, amit kell.

A kérdésében említett „időszakos számla” az Áfa törvény [2007. CXXVII. tv.] 58.§ (1) bekezdésében „határozott időre szóló elszámolás”-ként nevesített forma. Ez esetben a törvény rendelkezése értelmében a teljesítés időpontja az ellenérték megtérítésének esedékességével azonos. Ebből kiindulva a kérdésben szereplő „időszakos számla” esetében a teljesítés napjának az esedékesség napjával egyezőnek kellene lennie.

Nincs olyan szabály, melynek értelmében a számlakiállítás  15 napos határidején túli kiállítás esetén akár a határozott időre szóló elszámolás, akár más esetre más  szabályok vonatkoznának, mint a határidőn belül kiállított számlákra.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s