Ingatlanhoz kapcsolódó áfa változó funkciók mellett I.

ingatalnEgy cég lakóházat vásárolt, melyet vendéglátó egységgé átminősíttetett. A felújításhoz használt anyagok áfatartalmát levonta és visszaigényelt. A kocsma csak egy évig működött, majd a későbbiek során bérbe adta tárgyi adómentesen. Szükséges-e korrigálni a felújítás kapcsán levont áfát? A fenntartási költségek (áram, vízdíj ) áfatartalmát levonásba helyezheti-e? Mi a helyzet, ha értékesíti az épületet áfakörös társaságnak, vagy magánszemélynek?

Elsőként a felújításhoz kapcsolódóan levont áfa korrekcióját tekintjük át.

A kérdésre adható válasznál nem vizsgáljuk a lakóingatlan és a vendéglátó egységgé történő átminősítés esetleges áfa-vonatkozását, azonban indokolt áttekinteni azt is.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. („Áfa tv.”) 120. §-a szerint adólevonási jog kizárólag az adóköteles termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás érdekében történő beszerzések kapcsán érvényesíthető.

Az ingatlan adómentes bérbeadása nem minősül adólevonásra jogosító adóköteles tevékenységnek, így a korábban beszerzett tárgyi eszköz felújítása kapcsán levont áfa tekintetében az Áfa tv.135.§-a szerinti korrekciót kell elvégeznie, mivel olyan változás állt be az ingatlanra vonatkozó 240 hónapos figyelési időszakon belül, mely hatással van az előzetesen felszámított és levont adó összegére.

A 240 hónapos időtartam figyelembevételével, annak a naptári évnek az utolsó adómegállapítási időszakában, amely naptári év teljes időtartamában a tárgyi eszköz az adóalany rendeltetésszerű használatában van, az adóalany köteles a tárgyi eszközre jutó előzetesen felszámított adó összegének ingó esetében 1/20 részére vonatkozóan utólagos kiigazítást elvégezni, feltéve, hogy a levonható előzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezőkben az ingatlan rendeltetésszerű használatba vételének időpontjához képest változás következik be, és a számítás eredményeként adódó különbözet összege abszolút értékben kifejezve eléri vagy meghaladja a 10 000 forintnak megfelelő pénzösszeget.

A kérdés kissé tovább bonyolításával és az azokra adható válaszokkal e posztjainknál találkozhat: II. és III.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s