A mikrogazdálkodói beszámoló és a maradványérték

TehergepkocsiKészíthet-e mikrogazdálkodói beszámolót az a társaság, aki 2012. évben vásárolt teherautónál maradványértéket állapított meg, viszont az autót idén értékesítette, és kivezette a könyveiből?

A mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolóról szóló 398/2012. sz. kormányrendelet [KR] 8.§ (3) bekezdése értelmében „az immateriális javak, a tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenésének meghatározásánál maradványérték nem állapítható meg”.

Ez azt jelenti, hogy a mikro-gazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló készítésének éveiben az immateriális javak, és a tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenésének meghatározásánál maradványértéket nem állapíthatunk meg, vagyis a teljes bekerülési (bruttó) érték költségként (értékcsökkenési leírásként) elszámolandó, kivéve a számviteli törvény szerinti azon eseteket, ahol nem lehet az eszközre terv szerinti értékcsökkenést elszámolni.

A KR. 14.§ (2) bekezdése azonban kimondja, hogy „a mikrogazdálkodói beszámolót első üzleti évre készítő vállalkozó üzleti évének első napján állományban lévő immateriális javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenését az állományba vételkor meghatározott módon, a Szt. szabályai szerint kell elszámolni.”

Ezek együttes olvasataként a kérdésében jelzett, még a mikrogazdálkodói beszámoló választását megelőzően beszerzett és maradványértékkel rendelkező eszköz nem akadályozza, hogy a vállalkozás mikrogazdálkodói beszámolót készítsen a 2013-as üzleti évéről, feltéve, hogy a választás egyéb feltételeinek a vállalkozás megfelel.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s