Tárgyi eszköz áfája

kérdőjelekElőző évben telek vásárlás után az áfa visszaigénylésre került, a szervezet mégis úgy dönt, hogy tárgyév december 20-án kilép az áfa-körből, mi lesz a visszaigényelt áfa sorsa?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) 135. § (2) bekezdése értelmében, az adóalany köteles utólagos kiigazítást elvégezni az áfatörvény 135. § (1) bekezdése b) pontjában meghatározott 240 hónapos, 20 éves figyelési időszakon belül, ha a levonható előzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezőkben változás következik be a tárgyi eszköz rendeltetésszerű használatbavételének időpontjához képest, és a számítás eredményeként adódó különbözet összege abszolút értékében kifejezve eléri vagy meghaladja a 10.000 forintot.

A 20 év során annak a naptári évnek az utolsó adómegállapítási időszakában, amely naptári év teljes időtartamában a tárgyi eszköz az adóalany rendeltetésszerű használatában van, az adóalany köteles a tárgyi eszközre jutó előzetesen felszámított adó összegének 1/20 részére vonatkozóan utólagos kiigazítást elvégezni.

136. § (1) bekezdése értelmében ha az adóalany a tárgyi eszközt a 135. § (1) bekezdésében meghatározott időtartamon belül értékesíti, a teljesítés hónapjára és a hátralevő hónapokra együttesen időarányosan jutó előzetesen felszámított adó összegét
a) véglegesen levonhatja, ha a tárgyi eszköz értékesítése adólevonásra egyébként jogosítaná;
b) véglegesen nem vonhatja le, ha a tárgyi eszköz értékesítése adólevonásra egyébként nem jogosítaná.

Az Önök esetében tehát, az alanyi adómentességbe történő átlépés olyan körülmény, amely szükséges a korábban levont áfa korrekciója; az alanyi mentesség időszakában évente 1/20-adnyi áfát kell visszafizetni. Amennyiben eladásra kerül a telek, a főszabály szerinti mentességet alapul véve, a teljesítés hónapjára és a 20 évig még hátralevő hónapokra együttesen időarányosan jutó előzetesen felszámított adó összegét együttesen vissza kell fizetni. Amennyiben az alanyi adómentesség időszakában egyéb áfa-kötelezettségük nem keletkezik, úgy az éves bevallásban tudják elvégezni a korrekciót. Amennyiben csak az alanyi mentesség választása indokolja az ingatlan beszerzéshez kapcsolódóan levonásba helyezett áfa korrekcióját, úgy első ízben az első nem áfás év végén kell korrigálniuk a levont áfát.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s