Elhatárolás vagy sem?

Ha az adózó folyamatos szolgáltatást végez, akkor a januárban kiállított december havi díjat el kell e határolni,ellenjegyzés2 ha a számlán a teljesítés dátumaként januári dátum szerepel? Ha igen, akkor hogyan?

A példaként leírt esetben a számlán szerepelnie kell annak is, hogy mely számviteli időszakra vonatkozik az elszámolás, lévén, hogy az Áfa tv. értelmében vett teljesítési időpont és a számviteli elszámolási időszak eltér egymástól. Ilyen esetben a számlát úgy kell könyvelni, hogy az áfa-analitika a számla vagy 2013-tól majd a pénzforgalmi teljesítés szerinti időpontnak megfelelő áfa-bevallási időszakban hozza a tételt, a számviteli elszámolások tekintetében viszont a megfelelő számviteli időszak hozza. Vagyis jelen esetben pl. egy decemberi időszakra vonatkozó karton vagy főkönyvi lekérdezésben szerepeljen. Emiatt elhatárolásra elvben nincs szükség.
Az ennek megfelelő könyvelés tényleges lebonyolítása azonban már könyvelési program függvénye. Amennyiben a könyvelési program nem tudja a fentieket leképezni, szükség lehet arra, hogy elhatárolás segítségével történjen a megfelelő időszakokra történő könyvelés. Ez esetben azonban számítani kell arra is, hogy valamely analitika bizonyosan nem lesz pontos, mert pl. előfordulhat, hogy a szállító vagy vevő analitika a tételt nem a számviteli, hanem az áfa teljesítési időpont szerint fogja tartalmazni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s