Melyik hónapban vonható le az áfa?

tehetautó2012.12.31-én készpénzes számlán egy kft. tehergépkocsit vásárolt, adásvételi szerződés van hozzá. Az átírás 2013. 01. 14-én történt meg a forgalmi engedély szerint. Vissza lehet-e igényelni az áfát 2012. 12. hóban?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban „Áfa. törvény”) 119.§ (1) bekezdése értelmében az adólevonási jog akkor keletkezik, amikor az előzetesen felszámított adónak megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani.

A kérdésbeli ügylet esetén a fizetendő adókötelezettséget a termék – tehergépkocsi – értékesítése indukálja, vagyis a birtokba vehető dolog átengedése, amely az átvevőt tulajdonosként való rendelkezésre jogosítja, vagy bármely más, a birtokba vehető dolog szerzése szempontjából ilyen joghatást eredményező ügylet.

Minthogy készpénzfizetési számlát állítottak ki az ügyletről, így vélelmezhető, hogy a jármű birtokba adása a készpénzes fizetéssel egyidejűleg megtörtént. Ez esetben a számlában áthárított adó a 2012. 12. havi bevallásban levonásba helyezhető.

A más jogszabály által előírt tulajdonjog átíráshoz az Áfa törvény joghatást nem rendel.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s