Szállodai költség elszámolása

szállodaA vállalkozó szakmai konferencián vett részt. Kérdés, hogy a szállodai szállás díját elszámolhatja-e költségként és levonhatja-e az áfát?

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban „Szja tv.”) vonatkozó rendelkezései értelmében az egyéni vállalkozó a vállalkozói adóalap kiszámításakor főszabályként az Szja tv. 4. és 11. számú mellékletében foglalt rendelkezések alapján számolhat el költséget. A kiadás igazolására csak az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban „Áfa tv.”) meghatározott bizonylat felel meg abban az esetben, ha a vállalkozó olyan terméket, szolgáltatást vásárol, amelynek az eladója bármely oknál fogva ezek átadására kötelezett.

Általános szabály, hogy költségként csak a ténylegesen felmerült és szabályszerűen bizonylatolt olyan kiadás számolható el, amely a bevétel megszerzése, a jövedelemszerző tevékenység folytatása érdekében merült fel az adóévben és az Szja tv. rendelkezése szerint is elismert költségnek minősül. Ez utóbbiak között nevesíti az Szja tv. 11. mellékletet a 19. pontban a hivatali, üzleti utazás esetén felmerült utazási- és szállásköltséget is:

„19. a hivatali, üzleti utazás esetén az utazásra, a szállás díjára, külföldi kiküldetés esetén az utazásra, a szállás díjára fordított kiadás, továbbá az erről szóló kormányrendelet szerint naponta számított igazolás nélkül elismert költség azzal, hogy e pont rendelkezése nem alkalmazható abban az esetben, ha az utazásra vonatkozó dokumentumok és körülmények (szervezés, reklám, hirdetés, útvonal, úti cél, tartózkodási idő, a tényleges szakmai és szabadidőprogram aránya stb.) valós tartalma alapján, akár közvetve is megállapítható, hogy az utazás csak látszólagosan hivatali, üzleti;”

Az Áfa tv. 120. §-a értelmében az adóalanyt abban a mértékben illeti meg a rá egy másik adóalany által áthárított adó, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatásnyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja. Az Áfa tv. 127. § (1) bekezdése a) pontja értelmében az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy az adóalany személyes rendelkezésére álljon a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számla.

Az Ön esetében tehát amennyiben a szakmai konferencián történő részvétel a bevétel megszerzése, a jövedelemszerző tevékenység folytatása érdekében felmerült, fent idézett 19. pontnak megfelelő hivatali, üzleti utazásnak tekinthető, a szállásszolgáltatás igénybe vétele az Szja. tv. értelmében elismert költségnek minősül, így elszámolhatja bevételei csökkentéseként. Amennyiben egyéni vállalkozóként áfa-alanyiságot választott és a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számlával rendelkezik, jogosult levonásba helyezni a számlában foglalt áfát.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s