Ki a király? avagy célkeresztben a transzferár

transfer-pricing-lifecycleMind intenzívebben az átfogó ellenőrzések. A két fő, az adóhatóság számára “jól gyümölcsöző”, az adózók számára jelentős adókockázattal párosuló terület az áfa és a transzferár.

Mindkét terület racionalizálható, ha időben lépünk.

Az áfa szabályozása viszonylag stabil, a transzferár tapasztalat viszont gyarapodó, így még sok lehetőséget tartogat az adóhatóság számára még az ez évtől egyszerűsödő dokumentációs kötelezettség mellett is.

Az adóellenőrzések e területen egyre mélyebbre, az elemzések részleteikbe menőek.

Az, hogy megvan a (egy) dokumentáció, nem biztos, hogy elég, ha nem elég alapos. Fontos, hogy megalapozottak-e az elemzések, konzisztensek-e a dokumentáció egyes részei, alátámasztottak-e az elemzés eredményeképpen meghozandó adózói döntések; különösen, ha a kiigazítás elutasítása mellett döntött az adózó.

Érdemes odafigyelni; szükség szerint átdolgozni vagy akár csak egy szimulált adóellenőrzéssel áttekintetni, hogy mennyire nyújt védelmet a meglévő dokumentáció a bírság kiszabásával szemben, nehogy csak a ledöntött “sakk-bábúink” felállítgatásakor szembesüljünk azzal, hogy “vesztettünk”.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s