Háromszögügylet vagy mi más?

háromszögügyletCégünk Svájcból rendel terméket, de egy közösségi tagállamból szállítják   közvetlenül Magyarországra azokat. A termékekről egy svájci adómentes számlát  küld az értékesítő. Megfelelő számlát kapunk-e a partnertől? Hol, mikor és milyen ÁFA , illetve bejelentési kötelezettség merül fel az ügylet kapcsán?

A kétely felmerülése jogos. Az ügylet lebonyolítása módosításra szorul annak érdekében, hogy az ügyletben részt vevő valamennyi adózó adójogilag megfelelően teljesíthesse az ügylet kapcsán felmerülő adókötelezettségét.

Mindazonáltal az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 21. § (1) bekezdése értelmében termék Közösségen belüli beszerzésének minősül a termék felett a tulajdonosként való rendelkezés olyan megszerzése, amelyben a termék a küldeménykénti megérkezésekor vagy a fuvarozás befejezésekor a Közösség más tagállamában van, mint ahol az a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor volt.

Minthogy a Svájcból rendelt termékek közvetlenül Spanyolországból  érkeznek Magyarországra, a leírtak alapján termék közösségen belülről történő beszerzése miatt keletkezik áfa-kötelezettsége a beszerzőnek Magyarországon. Az adókötelezettség teljesítéséhez a számla lesz a bizonylat.

Az ügylet kapcsán problémába fog ütközni azonban a beszerző is, mivel a közösségen belüli beszerzését a 13A60 összesítő kimutatásban jelenteni kellene, ám, ha az értékesítő a svájci adószámáról számláz(ott), nem fog rendelkezésére állni az értékesítő másik tagállami adószáma. Emiatt is szükséges lenne mielőbb rendezni az ügyletet.

Az ügylet kapcsán a beszerzőnek más tagállamban bejelentkezési kötelezettsége nincs, a svájci értékesítő adóalanynak lenne bejelentkezési kötelezettsége abban a közösségi tagállamban, ahol a szállítmányt elindítják Magyarország felé.

Az ügylet háromszögügyletként történő kezelése a leírtak alapján nem lehetséges, mivel annak feltételei jelen ügyletben nem teljesülnek.

Mindazonáltal célszerű körültekintően eljárni az ügyben – áttekinteni a számlát, a szállítólevelet/CMR-t, egyéb esetleges bizonylatokat – annak érdekében, hogy kizárható legyen, hogy a svájci adóalany és a beszerző vállalkozásán túlmenően további, pl. másik tagállami adóalany is részt vesz az ügyletben. Ha  más adóalanyok is részt vehetnek az ügyletben, az ügylet adójogi megítélése és – kezelése eltér a fent leírtaktól.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s