Egészségügyi szolgáltatás áfája

orvosi szolgIgaz-e, hogy csak akkor tárgyi adómentes az orvosi szolgáltatás, ha az OEP-el szerződése van az adott cégnek. Vagyis, ha valaki nincs szerződéses jogviszonyban az OEP-el, akkor az orvosi szolgáltatás áfás?

Az általános forgalmi adótól szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban „Áfa tv.”) 85. § (1) bekezdése értelmében mentes az adó alól:

„b) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás és sérült- vagy betegszállítás, valamint az azokhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán-egészségügyi ellátás keretében közszolgáltató [85.§(4) bek.] – ilyen minőségében – teljesít;

c) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás, amelyet humán-egészségügyi – ideértve természetgyógyászatot is – tevékenységet végző – ilyen minőségében – teljesít;”

Az orvosi, humán-egészségügyi szolgáltatást tehát a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel mentes az áfa alól, akár közszolgáltatóként, akár egyéb módon végzik azt, feltéve, hogy a szolgáltató megfelel a tevékenység végzésére vonatkozó, a 85. § (3) bekezdésben részletezett szabályoknak (képesítés, tevékenységi engedély).

Az Áfa tv-ből tehát nem vezethető le olyan feltétel, mely szerint csak akkor minősülhetne áfa-mentesnek az orvosi szolgáltatás, ha a szolgáltatást nyújtó szerződéses jogviszonyban van az OEP-pel.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s