Céges kerékpár költségei és áfája

bikeA cégben elszámolható-e kerékpár beszerzése? Levonható-e az áfa és elszámolhatóak-e a kerékpár fenntartással kapcsolatos költségek (pl. szerviz?) Van-e valamilyen nyilvántartási kötelezettség a kerékpár használatáról?

A vállalkozói tevékenység érdekében beszerzett kerékpárra vonatkozóan nincsenek specifikus szabályok, az alkalmazandó szabályokat az általános szabályokból kell levezetni mind a társasági adó, mind pedig az áfa tárgykörében. Ennek részletezése messze meghaladná a kérdés-válaszok racionális terjedelmét, így a továbbiakban csak a legfontosabb rendezőelvekre térek ki.

A vállalkozásnak kell igazolnia azt, hogy a kerékpár beszerzése és használata a vállalkozás üzleti tevékenysége érdekében merül fel. Ennek alátámasztásához olyan nyilvántartást szükséges vezetni, amely alátámasztja az üzleti használatot; ez lehet pl. útnyilvántartás is, vagy más olyan nyilvántartás, amelyből a használat tartalma, üzleti jellege megállapítható. (Mindazonáltal nehézséget jelenthet, hogy a személygépjárművekhez hasonlóan, hitelesnek tekinthető beépített km-óra nincs.)

Ha a vállalkozás nem csak az üzleti tevékenysége érdekében használja a kerékpárt, akkor az üzleti használat arányában számolható el a felmerült költség, illetve vonható le a beszerzésben, illetve a kapcsolódóan igénybe vett szolgáltatások során a vállalkozásra áthárított előzetesen felszámított áfa. (A kerékpárra vonatkozóan nincsen tételes áfa-levonási tiltás az Áfa tv-ben.)

Ha magáncélokra is használják a kerékpárt, felmerülhet az Szja-beli adókötelezettség is, amelynek adóterhét a juttató és a magánszemély közötti jogviszony alapján szükséges meghatározni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s