Környezetvédelmi termékdíj 2012 I. rész

A környezetvédelmi termékdíj esetében megváltozik az adókötelezettség, új kötelezettek jelennek meg, megszűnnek korábbi mentességek, és új bejelentkezési határidők lépnek érvénybe. Lényeges változások lépnek életbe 2012-től.

2011 júniusában új törvény született a környezetvédelmi termékdíjról (2011. évi LXXXV. törvény), amely még a 2012. január 1-jei hatályba lépése előtt több lényeges ponton módosításra is került. A környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályozás legfontosabb változásait igyekszünk összefoglalni a következő bejegyzéseinkben.

Megváltozik a csomagolás megnevezése és tartalma is. Ezentúl csomagolószerről beszélhetünk, amely a csomagolóeszközöket és az egyéb csomagolószereket foglalja magában. Azt, hogy mi tartozik a csomagolószerek fogalmába, a 343/2011. (XII.29.) Kormányrendeletben szereplő csomagolószer-katalógus kódszámaival kerülnek meghatározásra.

Változik az elektromos és elektronikai berendezések fogalma is: kikerül az „alkotórészei” fogalom, vagyis csak maga az eszköz, berendezés lesz a termékdíjas. Változatlan, hogy a kötelezettség akkor is fennáll, ha termék részeként, összetevőjeként forgalmazzuk.

A reklámhordozó papírok esetében változás, hogy megszűnik az ISSR számra történő hivatkozás. A kiadványok, időszaki lapok esetében akkor termékdíj-köteles egy termék 2012-től, ha legalább 50%-ban reklámot tartalmaz; abban az esetben is termékdíj-köteles lesz, ha más termék mellékleteként kerül forgalomba.

Változás, hogy a csomagolás termékdíját nem kell majd megfizetni abban az esetben, ha a kötelezett első vevője nyilatkozik arról, hogy:
• a csomagolószert csomagolás előállítására használja fel és mezőgazdasági termelőként vagy csekély mennyiségű felhasználóként átalány fizetésére jogosult;
• a csomagolószert újrahasználható csomagolószerként, betétdíjas rendszerben használja;
• vagy az egyéb csomagolószert végfelhasználóként nem csomagolás előállítására használja fel.

Nyilatkozat esetén a továbbiakban a nyilatkozattevő válik fizetésre kötelezetté, illetve a nyilatkozattal ellentétes tényállás megvalósulása esetén ő felel a termékdíjért, a beszerzés időpontjára visszamenőlegesen késedelmi kamattal terhelten.

A termékdíjfizetés kötelezettje 2012-től az első belföldi forgalomba hozó, illetve a saját célú felhasználó lesz. Reklámhordozó papírok esetében az első belföldi forgalomba hozatalnak belföldi előállítás esetén a nyomdai szolgáltatás teljesítése minősül. A bérgyártató fogalmának változása miatt a jövőben bérgyártásnak minősül az is, ha a bérgyártató csak részben bocsátja a bérgyártó rendelkezésre a gyártáshoz szükséges anyagokat.

További ajánlott bejegyzések:

Környezetvédelmi termékdíj 2012. II. rész

Környezetvédelmi termékdíj 2012. III. rész

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s