Környezetvédelmi termékdíj 2012 II. rész

A környezetvédelmi termékdíj esetében megváltozik az adókötelezettség, új kötelezettek jelennek meg, megszűnnek korábbi mentességek, és új bejelentkezési határidők lépnek érvénybe. Lényeges változások lépnek életbe 2012-től.

A környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályozás legfontosabb változásait összefoglaló I. bejegyzésünk itt olvasható.

A termékdíjköteles termékek után befizetendő díjat továbbra is a termékek súlya alapján kell meghatározni.
A csekély mennyiségű csomagolást forgalomba hozók 2012-től átalányfizetéssel is eleget tehetnek kötelezettségüknek, amennyiben évente nem több mint 1 000 kg üvegen kívüli terméket és 3 000 kg üveget hoznak fogalomba. Az éves átalány összege 12 ezer Ft,

2012-től előlegfizetési kötelezettség lép életbe. Az előleget 2012 IV. negyedévében, a feltöltési kötelezettséghez hasonlatos módon kell teljesíteni. A III. negyedéves bevallásával egyidejűleg kell bevallani az előleg mértékét és december 20-ig befizetni. Az előleg mértéke az első három negyedév kötelezettségének számtani átlaga, szorozva 0,8-cal. A IV. negyedéves bevallással egyidejűleg szükséges az előlegként bevallott mértéket korrigálni és a különbözetet befizetni.

A bevallást továbbra is negyedévente kell majd benyújtani, de csak negyedéves bontásban, a havi megszűnik.

2011. szeptember 1-jével a magyar állam kizárólagos tulajdonaként létrejött az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökséget (OHÜ) a hulladékká vált termékdíj-köteles termékek hasznosításának az érdekében. A korábban hasznosítást koordináló szervezetek ilyen irányú tevékenysége 2011. december 31-től megszűnt. Ezzel párhuzamosan megszűnt az ezekhez való csatlakozási lehetőség, így a termékdíj-fizetési kötelezettség alóli mentességre vonatkozó lehetőség is.

Mindezek nyomán 2012. január 1-jétől a környezetvédelmi termékdíj alól már nem lehet mentesülni. A díj teljes összegét meg kell majd fizetni, kivéve ha a kötelezett egyéni hulladékkezelést és hasznosítási teljesítést végez. Az egyéni hulladékkezelés szigorú és a társaságok zöménél ésszerű ráfordításokkal nem teljesíthető feltételekhez kötött. A továbbiakban a fizetési kötelezettség nem lehet nulla; egy ún. „rendszerirányítási alapköltség” fizetésére még a felső hasznosítási arányt elérő szervezetek is kötelezettek lesznek.

Termékdíjfizetési kötelezettség átvállalása a továbbiakban az alábbi jogcímeken lehetséges:
•    szerződés alapján a kötelezett első belföldi vevője, ha a megvásárolt termékdíj-köteles termék legalább 60%-át külföldre értékesíti;
•    a csomagolószer első belföldi vevője, amennyiben csomagolást hoz létre a csomagolószerből, vagy csomagolóanyag esetében az azt csomagolóeszköz előállítására felhasználó első belföldi vevő;
•    számla alapján a jövőben csak az egyéb kőolajtermék első belföldi forgalomba hozója vállalhat át kötelezettséget.

További ajánlott bejegyzések:

Környezetvédelmi termékdíj 2012 I. rész

Környezetvédelmi termékdíj 2012. III. rész

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s