Az adóvisszaigénylés változó szabályai

Még életbe sem lépett a kiutalásokkal kapcsolatos novemberi jogszabálymódosítás, máris módosításra került. 2011. december 29-én hirdették ki az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény kiutalásra vonatkozó szabályain belül az áfa-visszaigénylés szabályait is jelentősen érintő módosítást.

A költségvetési támogatást az igény (bevallás) beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül, a visszaigényelt általános forgalmi adót 75 napon belül kell kiutalni. (Felszámolást, vagy a végelszámolást lezáró adóbevallásban előterjesztett költségvetési támogatást 60, egyszerűsített felszámolás/végelszámolás esetén 45 napon belül kell kiutalni.

Magánszemély jövedelemadóbevallásában feltüntetett visszatérítendő adót az igény beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban az adóévet követő év március 1-jétől utalja ki.

Áfa-visszaigénylés esetében az adót a bevallás beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül, ha a visszaigényelhető adó összege az 1 millió forintot meghaladja, 45 napon belül kell kiutalni, amennyiben az adózó a számlák bruttó ellenértékét, amelyek tekintetében az adott adómegállapítási időszakban adólevonási jogát gyakorolja, a bevallás benyújtásának napjáig teljes mértékben megfizette vagy tartozása egészében más módon megszűnt. E feltétel fennállásáról az adózó a bevallásban nyilatkozik.

A megfizetettségre vonatkozó valótlan tartalmú nyilatkozat esetén az adóhatóság a bevallásban visszaigényelt adó összegének 5%-áig, de magánszemély adózó esetében legalább 200 ezer forintig, más adózó esetében legalább 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki!
E rendelkezéseket a 2012. február 1. napján vagy azt követően benyújtott adó-visszaigénylés esetében kell alkalmazni.

Az Európai Unió Bírósága 2011. július 28-án kihirdetett ítélete miatti áfa visszafizetési dömping a becslések szerint 260 milliárd forinttal terhelte meg a 2011-es költségvetést, de lehetővé vált a ki nem fizetett számlák áfatartalmának visszaigénylésére. Ez visszaélésekre ad lehetőséget és nem segíti a lánctartozások felszámolását sem.

Az új szabály több időt biztosít az adóellenőrzésre, s a feketegazdaság tekintetében is indokolt lehet amellett, hogy a költségvetés részére finanszírozási szempontból már 2012-ben kedvező lehet, hiszen a 2012. III. negyedéves áfa-visszaigénylések teljesítésének kötelezettsége a 75 napos határidő figyelembe vételével már 2013-ra tolódhatnak.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s