Nemlétező áru továbbértékesítése

Bár az áfa az Európai Uniós joganyaggal leginkább harmonizált adónemünk, mégis merülhetnek fel olyan kérdések, amely megítélése és megválaszolása még a magyar bíróságok számára is kérdésként jelentkezik.

Ezúttal ráadásul olyan kérdésben fordultunk a luxemburgi bírósághoz, amely az elmúlt években, évtizedekben már kikristályosodottnak vélhettünk. No, lássuk, hogy miről is van szó.

Két vállalkozás szerződést kötött, amelyben úgy állapodtak meg, hogy a szállító feldolgozatlan állapotú akácrönköt szállít le a megrendelőnek. A szállító cég a faanyag szállításáról számlákat állított ki, amelyeket a megrendelő szerepeltetett az adóbevallásában, a szállítónak kifizetett ÁFA tekintetében pedig gyakorolta az adólevonási jogát. A szállító a maga részéről az adóbevallásában a számláit beállította, és az ÁFA-t az értékesítései után megfizette.

Az adóhatóság azonban a szállító cég beszerzéseinek és értékesítéseinek ellenőrzése során arra a következtetésre jutott, hogy a cég a kérdéses akácrönk készlettel nem rendelkezett és így a valóságban nem értékesíthette a megrendelőnek a kiállított számlák alapjául szolgáló árumennyiséget. Az adóhatóság ezért úgy határozott, hogy a megrendelőt valós gazdasági esemény hiányában annak ellenére sem illeti meg az adólevonás joga, hogy a szállító a vitatott értékesítésekre tekintettel is megfizette az ÁFA-t. Az adóhatóság így a megrendelőnél a levont adónak megfelelő összegű adóhiányt állapított meg, amely után adóbírság és késedelmi pótlék megfizetését írta elő.

A Európai Bíróság “feladata” jelen kérdésben annak megítélése lesz, hogy az uniós ÁFA-irányelv értelmében, amely főszabályként az előzetesen felszámított ÁFA levonhatóságát írja elő, lehetséges-e az adólevonási jog gyakorlásának kizárása olyankor, amikor kizárólag a számla igazolja a termékértékesítés megtörténtét?

Nem kell sokat gondolkoznunk, hogy belássuk, hogy az EU Bíróságának válasza az áfa-beli kérdésen túlmenően akár alapvető adózási, adóztatási kérdéseket is megválaszolhat; vagyis megerősítheti vagy épp’ felfedheti a magyar adóellenőrzési gyakorlat egyik kardinális elemének nem helyes voltát.

Az ügyben jelenleg az írásbeli eljárás van folyamatban.

Hozzászólás