Kockázatos önellenőrzések

Kivel ne fordult volna még elő, hogy valamely korábbi bevallást javítania kellett volna, de az önellenőrzést csak halogatta, ameddig csak lehetett. Nem szép dolog! Csak ezentúl kockázattal jár a halogatás….

Különben is, ha ellenőrzést kapnánk, a folyamatban lévő ellenőrzés még lefolytatható.” –mondták.

No de, mégsem az ilyen „megfontoltan” önellenőrzők, hanem az önellenőrzés halogatását stratégiai szintre emelők azok, akik miatt a jogalkotó az önellenőrzés szabályainak módosítása mellett döntöttek.

Sokan ugyanis nem éltek a fenti idézet szerinti lehetőséggel, hanem visszaéltek: az elkészített önellenőrzéseket már csak akkor adták be, amikor ismertté vált az ellenőrzés időpontja. Ez a helyzet pedig cseppet sem tekinthető jóhiszemű jogalkalmazásnak; éppen ezért módosították a korábbi szabályt.

2011-től az ellenőrzés megkezdésekor folyamatban lévő önellenőrzéseket már nem lehet benyújtani. Az adóellenőrzés alá vont adónemre és időszakra vonatkozó önellenőrzés ezentúl csak akkor minősül az adóellenőrzés megkezdését megelőzően elvégzettnek, ha az adózó az önellenőrzésről szóló bevallást legkésőbb az adóellenőrzést bejelentő értesítést megelőző napon benyújtotta az adóhatósághoz. Az utolsó figyelembe vehető önellenőrzés az, amelyiket az értesítés kézhezvétele előtti napon benyújtottak.

A szigorítás persze mindig érint olyan adózókat is, akik eddig is és ezentúl is a jogalkotó szándéka szerint élnek, élnének az önellenőrzés lehetőségével. Mégis, egy esetleges figyelmetlenség oda is vezethet, hogy az adóalany saját maga tárja fel hibáit elkésett önellenőrzésében, vagyis tálcán kínálja az adóhatóságnak a megállapítandó, esetlegesen adóhiányt eredményező hibákat. Ennek pedig jelentős anyagi következményei is lehetnek ezentúl.

Célszerű tehát mielőbb elkészíteni és  beadni az önellenőrzéseket, sőt, ha valamely időszak, adónem adókötelezettsége teljesítésének helyességét illetően kétségeink vannak, célszerű azt mielőtt áttekinteni és korrigálni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s