Elveszett számlatömb kezelése

Számlatömb 2

Számlatömb

Mit tegyünk, ha elveszett a számlatömb? Be kell jelenteni az adóhatósághoz? Bírságolhat-e az adóhatóság, ha az elveszett számlatömb bizonylatait nem tudjuk az adóellenőrzés rendelkezésére  bocsátani?A számlatömb megőrzési ideje 8 év; a megőrzés egész időtartama alatt folyamatosan biztosítani kell az okirat és az abban foglalt adattartalom sértetlenségét, eredetiségének hitelességét és olvashatóságát.

Számlatömb elvesztése esetében a hatályos jogszabályok szerint nem kötelező, mégis érdemes az adóhatósághoz bejelenteni a számlatömb elvesztését vagy közzétenni azt. A közzététel történhet a Pénzügyi Közlönyben. A bejelentésnek vagy a közzétételnek tartalmaznia kell a számlatömb tulajdonos cég nevét, székhelyét és az elveszett számlatömb (-tól, -ig) sorszámát, továbbá az érvénytelenítés napját.

Amennyiben az elveszett számlatömb már tartalmazott kitöltött számlát, akkor a bizonylatmegőrzési kötelezettség teljesítése érdekében a vállalkozónak a számla hiteles másolatát, másodlatát célszerű kérnie a vevőjétől, szolgáltatás igénybevevőjétől (vagyis a számla befogadójától). A számla befogadója a birtokában lévő számláról a számlakibocsátónak fénymásolatot készíthet, azt megjegyzéssel (mely esetleg a másodlat kiadásának indokát is tartalmazza), dátummal és aláírással, cégbélyegzővel ellátva hitelesítheti. Az így kibocsátott másolat birtokában az adózó bizonylatmegőrzési kötelezettségét teljesíteni tudja.

Ha az elveszett számlatömbben lévő már kiadott számlákról nem szerez be másodlatot az adózó, akkor az a nem “rekonstruálható” bevétel becsléséhez is vezethet. Emellett az adóhatóság az iratmegőrzési kötelezettség megsértésért megbírságolhatja az adózót: a magánszemély adózó 200 ezer forintig, más adózó 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s