Bérkompenzáció vs de minimis támogatások

A bérkompenzáció kapcsán kérdésként merülhet fel az is, hoyg a “de minimis” támogatások is beletartoznak-e a szakcióval sújtott támogatások körébe. A bérkompenzáció elvégzése esetén a munkáltató egyrészt szociális hozzájárulási adó kedvezményt érvényesíthet a munkáltató meghatározott feltételek teljesülése esetén.

A bérkompenzációhoz kapcsolódó másik szabályozás értelmében azonban, ha a munkáltató a bruttó 300 000 forint alatti munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelést legalább a  munkavállalók 2/3-ánál nem teljesíti, a jogsértést megállapító munkaügyi ellenőrzés jogerős határozatától számított 2 évig közbeszerzési eljáráson ajánlattevőként nem indulhat és a központi költségvetésből, valamint elkülönített állami pénzalapokból származó támogatásban nem részesülhet.

Ez utóbbi rendelkezést az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi XCIX. törvény mondja ki. Bár a törvény fogalommeghatározást nem közöl, a jogszabályhely megfogalmazása alapján megállapítható, hogy a “de minimis” támogatások igénybevétele nem tartozik bele azon állami támogatások körébe, amelyekre a 2 éves tiltás-korlátozás vonatkozik.

Mindezek alapján tehát “de minimis” támogatást az a vállalkozás is érvényesíthet, amelyik a bérkompenzáció érdekében előírtakat nem teljesítette, nem tudta teljesíteni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s