Élt: két hónapot – bizonytalan adójogi helyzet

A 2012.01.01-jével bevezetett bizonytalan adójogi helyzet intézményt a körülötte felmerülő rengetek bizonytalanságot látva máris megszüntették.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvénnyel összefüggő átmeneti, módosuló és hatályát vesztő szabályokról, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2012. évi V. törvény (továbbiakban: Módtv.) 59. § (3) bekezdése 2012. március 1-jével hatályon kívül helyezte az Art-nek a bizonytalan adójogi helyzetre vonatkozó rendelkezéseit. A Módtv. 36. § (2) bekezdése értelmében az adózó (vagy képviselője) által 2012. március 1-jét megelőzően megtett bizonytalan adójogi helyzet bejelentése érvényét veszti.

Elektronikus úton, vagy az általános nyomtatványkitöltő programmal előállított és kinyomtatott bevallás elkészítése során 2012. március 1-jétől bizonytalan adójogi helyzet bejelentésére nincs mód.

Tekintettel arra, hogy a nyomdai úton előállított nyomtatványok módosítására az állami adóhatóságnak már nincs lehetősége, ezért ha az adózó nyomdai úton előállított nyomtatványon bizonytalan adójogi helyzetet jelent be, a megtett nyilatkozat érvénytelen.

Amennyiben a NAV által a Módtv. hatályba lépését megelőzően kiadott tájékoztatóban, kitöltési útmutatóban a bizonytalan adójogi helyzetre vonatkozó szabályozás található, kérjük, hogy azt az adózók tekintsék érvénytelennek.

Az adózók részére a bizonytalan adójogi helyezettel kapcsolatos rendelkezéssel összefüggésben egyéb értesítő nem kerül kiküldésre.

Az állami adóhatóság a bizonytalan adójogi helyzet bejelentésére befizetett díjat hivatalból – a Módtv. hatályba lépésétől számított 30 napon belül – visszatéríti, és az adózó által benyújtott jegyzőkönyvet visszaküldi az adózónak.

(Forrás: NAV)

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s