Alanyi mentes adózó közösségi beszerzése

mg gépFőállású egyéni vállalkozó, aki egyben mezőgazdasági őstermelő, mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett alanyi mentességet választott. Közösségi adószámmal rendelkezik. Mezőgazdasági gépet szeretne vásárolni, várhatóan 10 000 eurót meghaladó összegben. Korábban sem értékesítése, sem beszerzése nem volt közösségi országba, illetve országból. Jogosult-e az áfa nélküli beszerzésre? Ha igen, mikor kell leadnia a 1465-ös bevallást, illetve az összesítő nyilatkozatot?

Minthogy a tervezett beszerzés meghaladja az éves 10.000 eurót, ezért a beszerzéshez a közösségi adószámát szükséges megadnia az adózónak, s ezáltal adómentes közösségi beszerzést tud megvalósítani.

Az Áfa tv. alkalmazásában csak az olyan termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás minősül mezőgazdasági tevékenységnek, amellyel összefüggésben az adóalanyt kompenzációs felár illeti meg. (Áfa tv. [2007. CXXVII.tv.] 7. melléklet I. mell. szerinti termékek és II. mell. szerinti szolgáltatások; feltételek fennállta esetén] Ebből kifolyólag a mezőgazdasági gép beszerzése olyan beszerzésnek minősül, amelyre a mezőgazdasági tevékenységet folytatókra vonatkozókra irányadó különös szabályok [Áfa tv. XIV. fejezet] nem alkalmazhatók.

A válasz további része itt olvasható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s