Költségek továbbszámlázása

bizonytalanÜgyvédi iroda tulajdoni lapot kér le a Magyarország.hu honlapon keresztül. Tekintettel arra, hogy a regisztráció névre szól, a számla is az ügyvéd saját nevére szól. Költséget az Ügyvédi Iroda nevére kiállított számla alapján lehet lekönyvelni? Hogyan háríthatjuk át a megbízóra, akinek az érdekében a lekérés történt?

Az Ügyvédi Iroda nevére kiállított számla alapján le lehet könyvelni a felmerült költséget. A tulajdoni lap díját az ügyfél felé az általános szabályok szerint lehet továbbhárítani, számlába állítani; a számlán szükséges szerepeltetni, hogy ez a tétel közvetített szoláltatást tartalmaz.

Fontos, hogy a tulajdoni lap lekérése során fizetendő díj nem tartalmaz áfát.

Ugyanakkor az Áfa tv. 70. § (1) bekezdése értelmében a szolgáltatás adóalapjába beletartoznak „b) a felmerült járulékos költségek, amelyeket a termék értékesítője, szolgáltatás nyújtója hárít át a termék beszerzőjére, szolgáltatás igénybevevőjére, …”, függetlenül attól, hogy a járulékos díj és költség áthárítása külön megállapodáson alapul, vagy netán a szolgáltatástól elkülönülten külön számlában hárítják át.

Ez azt is jelenti, hogy a tulajdoni lap továbbszámlázott díjat ugyanolyan áfa-megítélés alá esik, mint az a szolgáltatás, amelyhez kapcsolódóan felmerült a lekérés igénye. Vagyis, ha a szolgáltatás nyújtója áfa-körös, akkor a tulajdoni lap továbbszámlázott díja is +27% áfaterhet fog viselni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s