Év végén visszaküldött számla

peresitett követelésA kft. szerződés szerinti teljesített szolgáltatásról 2013 decemberében kibocsájtott számlájára a vevő 2014. januárban levelet küldött, melyben jelzi, hogy a számlában feltüntetett fizetési határidőre nem tudja a számlát kiegyenlíteni. A szállító a számlát a 2013.12. havi áfabevallásában szerepelteti, az áfát megfizeti. 2014. január hónapban ügyvédi felszólítást küld a vevőnek a számla kiegyenlítésére. 2014. február hónapban a vevő a számlát visszaküldi. Mivel a “szállító” követelése a szerződés szerinti teljesítés alapján jogos, perre viszi az ügyet. Kérem szíves segítségét, hogy a vevő által visszaküldött számla milyen következményekkel jár a számlát kiállító kft.-nél? A 2013 évi árbevétel, a 2013/12. havi áfa, önellenőrzés áfa vonatkozásában mely időszakra? Peresített követelésként kimutatva a mérlegben és a főkönyvben hol szerepeltetve?

A konkrét szerződéses feltételek ismeretének hiánya miatt csak általánosságban lehet megválaszolni a kérdést.

Alapvetően a számla ki nem egyenlítése nem minősül olyan körülménynek, ami módosítaná a szállító könyveiben szerepeltetett követelés áfa- és számvitelbeli kezelését, a számla visszaküldésének okára vonatkozóan viszont nem tartalmaz információt a kérdés. Tehát, amennyiben “pusztán” a nem fizetés áll fenn, emiatt kerül peresítésre a követelés, úgy a számlát az általános szabályok szerint kell kezelni a mérlegben és az áfában is, vagyis 2013. évi árbevétel, a 2013/12. havi áfa-kötelezettség.

Abban az esetben azonban, ha a vevői számlavisszaküldés oka olyan körülmény, amely miatt el nem ismert követeléssé vált a követelésük, egészen más a helyzet.

A számviteli törvény [2000. évi C. tv. ] 72. § (1) bekezdése értelmében „az értékesítés nettó árbevételeként kell kimutatni a szerződés szerinti teljesítés időszakában az üzleti évben … teljesített szolgáltatások … ellenértékét.”

Ha a vevő a teljesítést nem fogadta el, akkor nincs bevétel elszámolás a szállítónál.

A válasz további része itt olvasható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s