Személyi kedvezmény érvényesítése 2013-ban

suhanjA magánszemély 2013-ban 1 hónapot. Születése óta fennáll a betegsége, fogyatékossága, erről orvosi igazolása is van. Hány hónap személyi kedvezményt vehet igénybe? Igénybe veheti-e a kedvezményt azokra a hónapokra is, amikor nem állt alkalmazásban? Lényeges-e a kedvezmény érvényesítése szempontjából, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatták?

Az Szja tv. [1995. évi CXVII. tv.] 40.§ (1) bekezdése értelmében „az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (személyi kedvezmény).

Ennek értelmében 2013-ban havi 4.900 Ft (98.000 Ft * 5%), éves 58.800 Ft személyi kedvezményt érvényesíthet az adózó. Az érvényesíthető adókedvezmény maximális mértéke azonban legfeljebb a fizetendő, vagy tőle levont személyi jövedelemadó összegével egyezik, vagyis nem kerülhet az adózó adó-visszaigénylő pozícióba a kedvezmény érvényesítése okán.

A válasz további része itt olvasható.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s