Ingatlanhoz kapcsolódó áfa változó funkciók mellett III.

ingatalnEgy cég lakóházat vásárolt, melyet vendéglátó egységgé átminősíttetett. A felújításhoz használt anyagok áfatartalmát levonta és visszaigényelt. A kocsma csak egy évig működött, majd a későbbiek során bérbe adta tárgyi adómentesen. Szükséges-e korrigálni a felújítás kapcsán levont áfát? A fenntartási költségek (áram, vízdíj ) áfatartalmát levonásba helyezheti-e? Mi a helyzet, ha értékesíti az épületet áfakörös társaságnak, vagy magánszemélynek?

Elsőként a felújításhoz kapcsolódóan levont áfa korrekcióját tekintettük át; ezzel kapcsolatos posztunkat itt olvashatja. Majd ezt követő bejegyzésünkben a közüzemi és fenntartási költségek áfájának elszámolhatóságát tekintjük át.

Most azt vizsgáljuk meg, hogy hogyan alakul az áfa, ha a tulajdonos az ingatlan értékesítése mellett dönt.

Ha a tételes elkülönítés nem lehetséges, akkor az Áfa tv. 5.sz. melléklete szerinti arányosítási szabályok figyelembe vételével kell elvégezni az arányosítást, kell meghatározni a levonható, illetve a le nem vonható áfa összegét. Év közben az adózó által választott módszer (előző évi vagy a tárgyévi adatok alapján képzett levonási hányad alkalmazásával) szerinti ideiglenes megosztással határozhatja meg az adózó az adott áfa-bevallási időszakban érvényesíthető levonható adó összegét. Az adóév utolsó áfa-bevallásában pedig a végleges megosztás szerint kell meghatároznia a tárgyévben levonható adó összegét, ill. adóév utolsó áfa-bevallásában korrigálja a tárgyévi levonható áfa összegét.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s