Bérpótlékok béresítése

bérpótlékokLehetséges-e az alapbérbe beépíteni a túlóra és az éjszakai pótlékot oly módon, hogy minden munkavállalóra készítünk egy kimutatást mondjuk az elmúlt félév pótlékairól és annak havi átlagával megemeljük a mostani alapbért?

A túlóra és az éjszakai pótlék a Munka Törvénykönyvében szabályozott esetekben jár a munkavállalónak. Amennyiben a munkavégzés jellege nem változott, nem tűnik célszerűnek, hogy a pótlékok összege beépítésre kerüljön az alapbérbe. Egyrészt, ha jár fizetni kell, ezeken a jogcímeken. Emellett ezek jogilag, statisztikailag is eltérő jellegű bérelemek, mint az alapbér. Nem elhanyagolható az sem, hogy egy alapbér nem módosul hónapról hónapra jellemzően (kiv. a teljesítménybér). Ha pedig módosul az alapbér, akkor a munkaszerződést módosítani szükséges. Vagyis, ha a pótlékok alapbérbe történő beépítésének az a célja, hogy mentesüljön a foglalkoztató ezek fizetése alól, akkor nincs értelme a beépítésnek, mert nem mentesül.

Valamely pótlék, járandóság “alapbéresítésének” akkor lehet általában értelme, ha a pótlék nem jogszabály által előírt, hanem a munkáltató saját döntése, de pl. a jövőben már nem akarja adni. Ilyenkor, hogy mégse vegyék el, béresíteni szokták és megszüntetik. Ilyen pl. a nyelvpótlék, amit egykoron adtak több helyen, aztán beépítették a bérbe, ma pedig már elvárás az idegen nyelv ismerete.

Ha nem a fizetési kötelezettség alóli mentesülés a tervezett intézkedés célja, hanem csak úgy emelni akar a foglalkoztató, akkor persze jófejség mindez tőle, és tegye csak nyugodtan.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s