Gépjármű közösségi értékesítése

használt autóCégünk különbözeti áfás használt autó kereskedő, egy lengyel cégnek értékesít személygépkocsit. Cégünk nem rendelkezik Uniós adószámmal (a partnernek viszont van), ezért normál különbözeti áfába sorolnám az értékesítést. Jól gondolom?

Mindenekelőtt szükséges megjegyezni, hogy a különbözeti áfa vagy normál adós kezelés nem választás kérdése. Ha a használt cikk beszerzése 216.§ alá tartozótól történt (és nem új gépjármű), akkor különbözeti áfás lesz az értékesítés. Ha nem 216.§ alá tartozó volt a beszerzés, akkor az általános szabályok szerint szükséges megítélni az értékesítést, függetlenül attól, hogy van-e közösségi adószáma a feleknek vagy sem.

Még a teljesítési hely és az alkalmazandó adómérték vagy mentesség tekintetében sem feltétlenül akadály, hogy nincs közösségi adószáma valamelyik félnek, mert az áfában nem jelenik meg feltételként, hogy közösségi adószáma is legyen a feleknek, pusztán az, hogy adófizetésre kötelezett legyen az, akinek értékesítik a terméket. Márpedig egy közösségi beszerzés esetén az alanyi adómentes adózó is kötelezett pl. áfa-fizetésre, tehát meg tud felelni az adómentes közösségi értékesítés feltételének. Mindössze “problémát” fog jelenteni a feleknek az ügylet összesítő-kimutatásban való szerepeltetése, mivel ez viszont közösségi adószám nélkül kivitelezhetetlen.

De ha a másik fél valóban megfizeti az áfát, akkor egyéb gond nincs. Az más kérdés, hogy mind az összesítő-kimutatás benyújtásának az elmulasztása, mind a közösségi adószáma hiánya önállóan bírságolható, de az ügylet áfa-beli megítélését nem befolyásolja, ha nincs. Mindazonáltal jó, ha van, mert egyszeri probléma is hosszadalmasabb tortúrát tud kiváltani.

Összességében tehát, ha a használt cikk beszerzése 216.§ alá tartozótól történt, akkor különbözeti áfás lesz az értékesítés. Ha nem, akkor az az általános szabályok szerint szükséges megítélni az értékesítést. Ez utóbbi esetben a vevő által elszállítandó gépjármű adómentes közösségi értékesítésénél viszont fokozott óvatosság szükséges.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s