Fizetési késedelem miatti többletköltségek továbbterhelése

fizetesi-felszolitasInternet előfizetések értékesítésével foglalkozunk. A magánszemély ügyfelek sajnos nagyon rosszul fizetnek. Átháríthatók-e a következő költségek áfa-mentesen az ügyfelekre: fizetési felszólítás kezelési költsége, fizetés kedvezmény elvesztése miatti többletköltség, átutalásos kedvezmény elvesztése?

Az, hogy az ügyfelek által igénybe vett szolgáltatás díján felül mi hárítható rá, terhelhető tovább az ügyfélre, alapvetően a felek közötti szerződésből kiindulva szükséges meghatározni.

A felsorolt tételek alapvetően nem tekinthetők termékértékesítésnek vagy szolgáltatásnyújtásnak önmagában, így álláspontom szerint nem tartoznak az áfa hatálya alá, emiatt – ha a szerződés megengedi az átterhelést – áfa felszámítása nélkül továbbterhelhetők.  Számviteli bizonylat kiállítása elégséges, de számláva is lehet kísérni a ügyletet.

Mindazonáltal szükséges fontolóra venni egy másik aspektust is.

A felsorolt tételek a vállalkozási tevékenység szükségszerű velejárói, amelyek költségeire jellemzően a vállalkozó nyeresége fedezetet kell, hogy biztosítson. Emiatt indokolt lehet figyelembe venni az ilyen tételeket a vállalkozás által alkalmazott ár, az érvényesítendő haszonkulcs kialakításánál. Mint ilyen, e tételek beépülnek a termék, szolgáltatás árába, s adóalapot képeznek.

E kettősség jól mutatja, hogy jelen helyzetben nem pusztán a tételek továbbhárítása áfa-beli kezelése mellett/helyett célszerű lenne áttekinteni a szerződést és a vállalkozás árképzési politikáját, e szituáció megfelelő kezelése, a potenciális adókockázat elkerülése érdekében.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s