Ha számlát ad nyugta helyett, akkor is kell “adatszolgáltatnia”!

kassza_compilager-512x382A tavalyi év nagy port felkavart kérdése, hogy mentesülhet-e a pénztárgépes nyugtaadás alól az, aki minden esetben számlát ad a vevőjének, igénybe vevőjének (remélve, hogy megússza az online pénztárgépesítést az adózó)? Erre adható volt ugyan  egyfajta “igen” válasz, de nem minden vállalkozás élhetett ezzel a lehetőséggel.  Azoknak pedig, akik éltek a lehetőséggel, ….nos hát itt a jogalkotó “válaszlépése”.

A jogalkotó módosította a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek üzemeltetésének, szervizelésének egyes, az adóügyi ellenőrző egységgel rendelkező pénztárgépekre való átállást elősegítő szabályokról szóló 50/2013. (XI. 15.) NGM rendeletet.

Ennek értelmében a pénztárgép használatra kötelezett olyan adóalany, aki  az Áfa tv. szerinti nyugtakibocsátási kötelezettségét kizárólag számla kibocsátásával teljesíti, az Áfa tv. 178. § (1a) bekezdés vonatkozásában úgy kell tekinteni, mint aki nyugtaadási kötelezettségének gépi nyugtakibocsátással tesz eleget.

Azok az adózók, akiknek a 48/2013. NGM rendelet értelmében az 1.sz. melléklet szerinti tevékenységük kapcsán a nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel teljesíthetnék, a 2014. február 28-át követően kibocsátott számláikról szintén adatot kell szolgáltatniuk olyan módon, hogy az e tevékenységéhez kapcsolódóan kibocsátott számlák valamennyi adatát – az állami adóhatóság által meghatározott struktúrában – a számla kibocsátásának keltét alapul véve naponkénti bontásban, naptári hetente, a tárgyhetet követő hét negyedik napjáig, elektronikus úton megküldi az állami adóhatóságnak.

Emellett a pénztárgép használatra kötelezett olyan adóalany, aki nyugtakibocsátási kötelezettségét kizárólag számla kibocsátásával teljesíti, köteles ezt az adóhatóságnak a tevékenységének megkezdését követő 5 napon belül bejelenteni. (A tevékenység megszüntetését ugyanilyen határidővel kell „ki”jelenteni.)

A  már működő és a fenti szabályozás alá tartozó adóalanyok 2014. február 7-ig kötelesek jelenteni a NAV felé a “PTGSZLAB” adatlap  benyújtásával, hogy pénztárgép használatra kötelezett azon adóalanyisága ellenére számlaadással kíván eleget tenni a vonatkozó rendelkezéseknek.

Az adózó fentiek szerinti adatszolgáltatási kötelezettsége mindaddig fennáll, a „ki”jelentés megtételét követően az adóalany nyugtakibocsátási kötelezettségét online kapcsolatra képes, adóügyi ellenőrzési egységgel rendelkező pénztárgéppel kívánja teljesíteni.

UP-DATE! Itt olvashatja tovább.

 

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s