Humánegészségügyi szolgáltatás-e a helyettesítés?

orvosi szolgCégünk egyéb  humánegészségügyi tevékenységek mellett helyettesítést is ellát gyógyszertárak részére. E tevékenységet 8690 TEÁOR mellett végezzük.
 Számlázható-e a helyettesítés is áfa-mentesen?

A Kft. és a gyógyszertár közötti végzett tevékenységet, annak tartalmát, jellegét szükséges minősíteni a szolgáltatásnyújtás áfa-kezelése megállapítása érdekében.

Az Áfa törvény [2007. CXXVII. tv.] 85. § (1) bekezdése b. és c. pontja értelmében mentes az adó alól:

„b) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás és sérült- vagy betegszállítás, valamint az azokhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán-egészségügyi ellátás keretében közszolgáltató – ilyen minőségében – teljesít;”

„c) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó sérült- vagy betegápolás, amelyet humán-egészségügyi – ideértve természetgyógyászatot is – tevékenységet végző – ilyen minőségében – teljesít;”

A 8690 TEÁOR szám alá tartozó tevékenységek itt tekinthetők át.

Meglátásom szerint a gyógyszertári helyettesítés, mint tevékenység nem tartozik a 8690 TEÁOR kód alá, illetve nem is tekinthető humán-egészségügyi tevékenységnek sem az adott TEÁOR meghatározás, sem pedig az Áfa tv. által adó alól mentesített tevékenységek meghatározása szerint.

Mindezek alapján számomra úgy tűnik, hogy a helyettesítéssel áfa-kötelesen számlázandó szolgáltatásnyújtást valósít meg a Kft.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s