Pénzforgalmi áfások – BEJELENTÉSI határidő?

áfateherDecember 31. a pénzforgalmi áfa 2014. évre történő választásának határideje. Bár a törvény látszólag egyértelműen rendelkezik, úgy tűnik NAV fronton sincs egyetértés abban, hogy aki idén pénzforgalmi áfás volt, annak meg kell-e ismételnie a bejelentését.

Évről évre felbukkan a kérdés, hogy a választható adózási módok esetében meg kell-e ismételni a bejelentést a következő adóévre, ha továbbra is azt akarja alkalmazni az adózó vagy ellenkező irányú döntése bejelentéséig változatlanul él a bejelentése?

Idén a 2. életévébe lépő pénzforgalmi adózásnál került elő ismét a kérdés.

Az Áfa tv. 196.§/F. (1) bekezdése értelmében “a pénzforgalmi elszámolás megszűnik a) a naptári év utolsó napjával, ha az adóalany a pénzforgalmi elszámolást a tárgy naptári évet követő naptári évre nem kívánja alkalmazni;

Ennek értelmében nem kell megismételni évenként a választást, hanem – a feltételek fennállása esetén – mindaddig pénzforgalmi áfás maradhat az adózó, ameddig ki nem akar  lépni, s e választását be nem jelenti a NAV-hoz.

Ennek ellenére ahány kolléga (NAV-os és nem NAV-os), annyi értelmezés, nincs határozott álláspont.

Többeknek ajánlották, hogy biztos, ami tuti zicher alapon jelentsék be újra, legfeljebb nem dolgozzák fel. Ha viszont mégis másként értelmeznék a dolgokat, akkor jól lehet, hogy januárban mégis kidobja a rendszer az adózót a pénzforgalmi áfások köréből, s akkor már nem lehet mit tenni.

Mint jeleztem, nem egyedülálló a pénzforgalmi áfa választásának-megszüntetésének témája az áfa rendszerében.

Hasonló az alanyi adómentességet választók helyzete is. Ha a jogszabályban kételkedünk is, a több éves gyakorlat alapján tudjuk, hogy nem kell évente bejelenteni a választást, hacsak nem szűnik meg valamely választásra vonatkozó feltétel az adózónál, akkor addig marad alanyi mentes, amíg ki nem akar lépni ebből az adózói körből és ebbéli döntését be nem jelenti a NAV-hoz.

Lássuk csak, hogyan is szól az erre vonatkozó jogszabályi leírás?

191.§ (1) “Az alanyi adómentesség megszűnik, ha a) az adóalany az alanyi adómentességet a tárgy naptári évet követő naptári évre nem kívánja alkalmazni;”

De hát teljesen azonos a megfogalmazás!
Akkor miért lenne más az értelmezés és az eljárás a pénzforgalmi áfánál???

Bár mindkét jogszabályhely akként rendelkezik, hogy az adózó  az adózási módot a naptári évre választja, a megszűnésre vonatkozó rendelkezéssel együtt értelmezve a jogszabályi előírást, álláspontom szerint – a feltételek fennállta esetén – csak akkor szűnik meg ez az adózási mód, ha az adózó kijelentkezik e körből.

Nem? Vagy mégis?

Mi a véleményetek?

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s