Import áfa visszaigénylése

importAz adózó az árut decemberben rendelte meg Kínából, a számla is decemberi. Az áru januárban érkezik, és a Vámhatóság is januárban állapítja meg kivetéssel a fizetendő áfát. Le lehet vonni, illetve vissza lehet-e már decemberben az áfát, attól függetlenül, hogy a kivetett áfa befizetése januárra esik?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban „Áfa. törvény”) 119. § (1) bekezdése értelmében az adólevonási jog akkor keletkezik, amikor az előzetesen felszámított adónak megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani. Import esetén az adót az 54. §-ban említett teljesítéskor, a termék ott meghatározott vámjogi helyzetének megszűnésekor, illetőleg a termék ott meghatározott eljárások hatálya alóli kikerülésekor kell megállapítani (64.§).

Amennyiben az áru januárban Magyarországra érkezik meg Kínából, és a vámjogi szabadforgalomba helyezés, és az import áfa vámhatóság általi kiszabása januárban történik, az import áfa levonásának joga legkorábban az áfa kiszabásának időpontjában, tehát januárban keletkezhet.

Az adólevonási jogot nem befolyásolja az, hogy a kivetett áfa megfizetésre került-e vagy sem.

Az, hogy az így beszerzett árura vonatkozóan az adózó korábban, még decemberben továbbértékesítésre vonatkozó megállapodást  kötött, nem eredményezik azt, hogy a januárba szabad forgalomba helyezett áru kapcsán az áfa levonási joga korábbi időszakra tevődik.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s