Teljesítést követően kiállított számla

bizonytalanEgy havi áfás cég részére kiállított számla teljesítési időpontja: november 30., a számla kelte : december 2.  Szerepeltethető-e a november havi áfa bevallásban a számla levonható áfa összege? (A számla fizikailag még nem állt rendelkezésre ekkor.)

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (továbbiakban „Áfa tv.”) 119. § (1) bekezdése értelmében „az adólevonási jog akkor keletkezik – ha e törvény másként nem rendelkezik –, amikor az előzetesen felszámított adónak [120. §] megfelelő fizetendő adót meg kell állapítani, ….” A 127. § (1) bekezdése a) pontja értelmében „az adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltétele, hogy az adóalany személyes rendelkezésére álljon a nevére szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számla.

Ebből következően, ha a számla rendelkezésre áll, a teljesítés időpontjára (a fizetendő adó megállapításának időpontjára) visszamenőlegesen gyakorolhatja adólevonási jogát az adózó. Ha az adott időszaki bevallás benyújtására előírt határidőig rendelkezésre áll a számla, már ebben a bevallásban levonásba helyezhető az áfa, ha később áll rendelkezésre, akkor egy későbbi – de adóelévülési időszakon belüli – bevallásban, vagy önellenőrzéssel a teljesítés időpontja szerinti bevallásban érvényesíthető az áfa.

A jogszabály tehát azt nem írja elő, hogy az adólevonási jog csak akkor érvényesíthető, ha a számla már a teljesítés napján rendelkezésre áll.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s