Cégautóadó üzembentartó esetén

A Kft tulajdonában álló gépkocsit átadjuk üzemeltetésre egy magánszemélynek. A magánszemély üzembentartóként bejegyeztetjük. Kinek kell fizetni a cégautóadót?

A gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény („Gja. tv.”) 17/A § értelmében cégautóadóköteles az a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény  szerinti személygépkocsi – ide nem értve a kizárólag elektromos hajtómotorral ellátott személygépkocsit –, amely nem magánszemély tulajdonában áll, továbbá az a személygépkocsi, amely után a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerint költséget, ráfordítást, illetve az Szja tv. szerint tételes költségelszámolással költséget, értékcsökkenési leírást számoltak el.

17/B. § értelmében a cégautóadó alanya a személygépkocsi hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa. Több tulajdonos esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Pénzügyi lízingbe vagy tartós bérletbe adott, hatósági nyilvántartásba bejegyzett személygépkocsi esetén az adó alanya a pénzügyi lízingbe vevő, tartós bérletbe vevő.

Vagyis a szabályozás értelmében a Kft. tulajdonában álló személygépkocsi üzemeltetésre történő átadása alapvetően még az üzembentartó személyének a forgalmi engedélyben történő keresztülvezetése esetén sem változtatja meg a cégautóadó fizetésre kötelezett adóalany személyét. Mindazonáltal ha a használatba adás, az üzemeltetésre történő átadás tartós bérlet keretében történik, a cégautóadó fizetésére kötelezett a tartós bérletbe vevő lesz.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s