Engedményezés

engedményezésEgy Kft-nek követelése van egy céggel szemben. A Kft-nek a működés finanszírozására az évek alatt a tulajdonos tagi kölcsönt juttatott, ám a cég ezt a ki nem egyenlített követelés miatt nem tudja visszafizetni. Kft engedményezné a tag részére a követelést. Összevezethető-e az engedményezéssel a tagi kölcsön és a vevői követelés? Jár-e ez valamilyen adó és illeték kötelezettséggel?

Az engedményezés polgárjogi szabályait a Ptk. [1959. évi IV. tv.] részletezi. Az engedményezés során a jogosult követelését szerződéssel másra ruházza át. Megjelenési formáját tekintve az engedményezés több módon is történhet, pl. ingyenesen, ellenérték fejében, könyv szerinti értéken, ill. attól eltérő értéken; ezek befolyásolhatják a helyes adójogi kezelést is. A kérdésében leírtak értelmében vélelmezem a továbbiakban, hogy könyv szerinti értéken ellenérték fejében, de díjfizetés nélkül történik az engedményezés.

A Ptk. szabályai értelmében nincs akadálya annak, hogy tagi kölcsön kötelezettség ellenében engedményezzék a vevőkövetelésüket a tagra. Bár az engedményezéshez a Ptk. nem rendel kötelező írásbeliséget, az engedményezés módjának, körülményeinek pontos rögzítése érdekében és a megfelelő adójogi-számviteli kezelés érdekében célszerű írásban rögzíteni a részleteket, a megállapodást.

Az engedményezésről a kötelezettet értesíteni kell; a kötelezett az értesítésig jogosult az engedményezőnek teljesíteni, értesítést követően viszont az engedményesnek kell (az új jogosult).

A könyv szerinti értéken ellenérték fejében történő engedményezés kapcsán adó- és illetékkötelezettség nem merül fel a feleknél; az engedményezés ezen módja áfa-kötelezettséget sem indukál. A tagi kölcsön kapcsán azonban indokolt átgondolni, hogy a kölcsön kötelezettség összege az engedményezés keretében csak a tőketartozást vagy kamatkötelezettséggel növelt tőketartozás összege legyen.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s