Hogyan arányosítsuk az áfát?

bevallásokEgy általános szabályok szerinti áfa körös vállalkozó ingatlan bérleti díjat számlázott áfa nélkül, mivel mentességet választott a bérleti díjra. Neki szintén számlázott egy másik cég bérleti díjat áfásan. Egyéb bevétel, költség nem volt ebben az időszakban, illetve éves viszonylatban sem lesz. Visszaigényelhető-e az áfa? Egyszerűnek tűnik a megoldás. Vajon tényleg az?

Mindenekelőtt szeretném előre bocsátani, hogy a kérdésben szereplő felvetésre csak a tényállás teljes körű ismerete mellett adható pontos válasz.  A kérdésére adandó választ kétfelé szükséges választani: levonható-e az áfa, ill. visszaigényelhető-e az adó? Ennek megfelelően adom meg a választ az alábbiakban.

Áfa-levonás

Azok a vállalkozások, amelyek adólevonásra jogosító és arra nem jogosító tevékenységet egyaránt végeznek, az adómentes tevékenységükkel kapcsolatosan eszközölt beszerzések, igénybe vett szolgáltatások árában rájuk áthárított előzetesen felszámított forgalmi adót nem vagy csak arányosan helyezhetik levonásba. Ha a beszerzéseket, igénybe vett szolgáltatásokat az adózó el tudja különíteni a szerint, hogy az 100%-ban adóköteles vagy 100%-ban nem adóköteles tevékenységet szolgál, akkor az adómentes tevékenységet szolgáló beszerzések, szolgáltatások áfája nem vonható le, az adóköteles tevékenységhez kapcsolódók pedig levonhatók (tételes elkülönítés).

Ha a tételes elkülönítés nem lehetséges, akkor az Áfa tv. (2007. évi CXXVII. tv.) 5.sz. melléklete szerinti arányosítási szabályok figyelembe vételével kell elvégezni az arányosítást, kell meghatározni a levonható, illetve a le nem vonható áfa összegét. Év közben az adózó által választott módszer (előző évi vagy a tárgyévi adatok alapján képzett levonási hányad alkalmazásával) szerinti ideiglenes megosztással határozhatja meg az adózó az adott áfa-bevallási időszakban érvényesíthető levonható adó összegét.

Az adóév utolsó áfa-bevallásában pedig a végleges megosztás szerint kell meghatároznia a tárgyévben levonható adó összegét, ill. adóév utolsó áfa-bevallásában korrigálja a tárgyévi levonható áfa összegét.

A kérdése szerinti helyzetben tehát az áfa-levonás és az arányosítás szabályait alapul véve a rendelkezésre álló információk alapján nem határozható meg, hogy a vonatkozó időszakban ill. az év egészében az igénybe vett ingatlanbérlet kapcsán Önökre áthárított áfa milyen mértékben lesz levonható, levonható lesz-e. Ha az egész adóévet tekintve kizárólag adólevonásra nem jogosító tevékenységből lesz bevétele az adózónak, akkor a beszerzésekben, igénybe vett szolgáltatásokban – köztük az ingatlanbérlet során – az adózóra áthárított előzetesen felszámított áfa nem lesz levonható. Ha nem csak adómentes bevétele lenne, akkor főszabályként a tételes elkülönítés, ha az nem lehetséges, az arányosítás szabályai szerint kell meghatározni a levonható adó összegét.

Áfa visszaigénylése

Ha a vonatkozó adóbevallásban megállapított adó negatív előjelű, akkor az Áfa tv.  186. §-a előírásait alapul véve szükséges megítélni, hogy visszaigényelheti-e az adót az adózó az adott áfa-bevallásban vagy sem. Az adózó akkor igényelheti vissza a negatív adót, ha annak összege az abszolút értékben kifejezve eléri vagy meghaladja:

a) havi bevallásra kötelezett esetében az 1 000 000 forintot,

b) negyedéves bevallásra kötelezett esetében a 250 000 forintot,

c) éves bevallásra kötelezett esetében az 50 000 forintot.

Ha az adózóra irányadó összeghatár több, egymást követő bevallási időszakban bevallott különbözet előjelhelyes göngyölítésével teljesül, az adóalany legkorábban akkor kérelmezheti a visszaigénylést, amikor annak abszolút értékben kifejezett összege az adott bevallási időszakban eléri vagy meghaladja az adózóra irányadó összeget.

Megjelent: HVG Adózóna

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s