Új svájci-magyar adóegyezmény

CH_HUAz elmúlt években megszaporodtak az adózáshoz kapcsolódó nemzetközi egyezményeink: újakat kötöttünk, megújítottuk a régieket, illetve egyes államokkal kizárólag információcserére vonatkozó megállapodást kötöttünk. A legfrissebb egyezményünk a svájci-magyar  kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény.A Nemzetgazdasági Minisztérium Adó és Pénzügyekért Felelős Államtitkára, Orbán Gábor és a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövete, Jean-François Paroz 20013. szeptember 12-én aláírták a két állam közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló új egyezményt.

Az egyezmény újdonsága, hogy a kérésre történő adóügyi információcsere lehetőségét a jelenlegi nemzetközi sztenderdeknek megfelelően, széleskörűen biztosítja. Az erről szóló rendelkezések teremtenek jogalapot a két állam illetékes hatóságainak együttműködésére az átláthatóság biztosítása és az adóelkerülés, adócsalás visszaszorítása érdekében.

A kettős adóztatás elkerülésének kérdéseit magyar–svájci viszonylatban jelenleg egy 1981-ben aláírt nemzetközi szerződés szabályozza, amely Magyarország egyik legrégebben aláírt, még alkalmazandó adóegyezménye, információcseréről nem rendelkezik.

A ma aláírt új egyezmény hatálybalépésével a régi hatályát veszti. Az új egyezmény a mindkét államban történő parlamenti megerősítést követően válik hatályossá és alkalmazhatóvá.

A Svájccal kötött új egyezmény a jövedelem- és vagyonadókra terjed ki, szabályozza, hogy az egyes jövedelemfajták (osztalék, kamat, jogdíj, önálló és nem önálló tevékenységből származó jövedelem stb.), valamint a vagyon tekintetében melyik szerződő félnek milyen körben van adóztatási joga, kizárva ezzel a magánszemélyek, illetve vállalkozások bevételének és vagyonának kettős adóztatását.

A legújabb nemzetközi normáknak és jelen gazdasági kapcsolatainknak megfelelő új adóegyezmény aláírása kétoldalú kapcsolatainkban kiszámítható gazdasági környezetet jelent a magánszemélyek és vállalkozások számára, és egy jelentős, első lépés Svájc irányában az adóügyi információcsere mind szélesebb körben történő megvalósításához.

Forrás:Nemzetgazdasági Minisztérium

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s