Tárgyi eszköz értékesítés áfája

Egy cég EU-n belül szerzett be közösségi beszerzésként egy tárgyi eszközt. Van közösségi adószáma. Most eladná. Kell-e áfát fizetnie? Közben kilépett az áfa körből és alanyi adómentességet választott. Egyszerűnek tűnik a megoldás. Vajon tényleg az?

A kérdésnek megválaszolása, az ügylet megítélése összetett, így a „kell-e áfát fizetni” kérdésére egyszerű válasz nem adható. A kérdés megválaszolása során feltételezem, hogy belföldre, nem speciális helyzetű (adó)alany részére történne a tárgyi eszköz értékesítése. Vélelmezem azt is, hogy a közösségi beszerzés kapcsán a fordított adózás szabályai szerint megtörtént a fizetendő áfa felszámítása, illetve, hogy a levonható áfát levonásba helyezte a társaság.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. („Áfa tv.”) 120. §-a szerint adólevonási jog kizárólag az adóköteles termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás érdekében történő beszerzések kapcsán érvényesíthető. Az alanyi adómentesség időszaka alatt az adóalanynál – az alanyi adómentes minőségének vonatkozásában – adóköteles tevékenység nem értelmezhető, minthogy az Áfa tv. 187.§ (2) bekezdés a) pontja alapján az adóalany e minőségében adófizetésre nem kötelezett. Mindazonáltal az alanyi adómentes minőség tekintetében fennálló levonási tilalom megalapozza azt, hogy az ezen minőségében lebonyolított termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások – néhány az Áfa tv. által meghatározott esetet kivéve – nem minősül adólevonásra jogosító adóköteles tevékenységnek.

Emiatt elsőként az áfa-körből történő kilépéssel, az alanyi adómentessé válással a korábban beszerzett tárgyi eszköz után levont áfa tekintetében az Áfa tv.135.§-a szerinti korrekciót kell elvégeznie, mivel a társaság státuszában olyan változás állt be az ingókra vonatkozó 60 hónapos figyelési időszakon belül, mely hatással van az előzetesen felszámított és levont adó összegére.

A 60 hónapos időtartam figyelembevételével, annak a naptári évnek az utolsó adómegállapítási időszakában, amely naptári év teljes időtartamában a tárgyi eszköz az adóalany rendeltetésszerű használatában van, az adóalany köteles a tárgyi eszközre jutó előzetesen felszámított adó összegének ingó esetében 1/5 részére vonatkozóan utólagos kiigazítást elvégezni, feltéve, hogy a levonható előzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezőkben a tárgyi eszköz beszerzésének évéhez vagy a 11. § (2) bekezdés a) pontjában említett esetben a rendeltetésszerű használatba vételének időpontjához képest változás következik be, és a számítás eredményeként adódó különbözet összege abszolút értékben kifejezve eléri vagy meghaladja a 10 000 forintnak megfelelő pénzösszeget.

Ezt követően a tárgyi eszköz már alanyi adómentesség időszakában történő értékesítése esetén az Áfa tv. 193.§ (1) bekezdés a) pontja értelmében az adóalany nem járhat el alanyi adómentes minőségében tárgyi eszközként használt termék értékesítése során, ezért az ügylet áfa-kötelezettségét az általános szabályok szerint kell megállapítani, pl. belföldi adóalany részére történő értékesítés esetén a 27% áfát fel kell számítani. Az adót a terméket értékesítő adóalany, tehát az Önök vállalkozása fizetni meg.

Ugyanakkor a 195.§ (2) bekezdés b) pontja értelmében tárgyi eszközként használt termék értékesítése olyan ügyletnek tekinthető, amelyhez kapcsolódóan az adóalany jogosult az alanyi adómentesség időszakában keletkezett előzetesen felszámított adó levonására. Emiatt az értékesített tárgyi eszköz kapcsán a 136.§ (1) bekezdése értelmében a figyelési időszakon belüli értékesítéskor a teljesítés hónapjára és a hátralevő hónapokra együttesen időarányosan jutó előzetesen felszámított adó összegét az adózó véglegesen levonhatja.

Mindezek alapján azt, hogy a tárgyi eszköz mostani értékesítése során végeredményben kell-e áfát fizetniük, a fentiek kiszámítása nyomán állapítható csak meg.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s