Vásárlás magánszemélyektől

kozponti-antikvariumAz adózó régi könyveket vásárol magánszemélytől, aki számlát nem tud adni. Lehet-e (és ha igen hogyan) legálisan vételt így lebonyolítani?

Nincs akadálya annak, hogy egy vállalkozás nem számlaképes magánszemélytől vásároljon, szerezzen be terméket, árut. A felek közötti megállapodásokra a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény kötelmi joggal foglalkozó IV. része szabályait kell alkalmazni; az Önök esetében célszerű kialakítani egy megállapodást a régi könyvek felvásárlására.

Számviteli szempontból azonban lényeges, hogy a gazdasági eseményekhez kapcsolódóan a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 166. § (1) bekezdése szerinti számviteli bizonylatról a vállalkozásnak gondoskodnia kell.

„Számviteli bizonylat minden olyan a gazdálkodó által kiállított, készített, illetve a gazdálkodóval üzleti vagy egyéb kapcsolatban álló természetes személy vagy más gazdálkodó által kiállított, készített okmány (számla, szerződés, megállapodás, kimutatás, hitelintézeti bizonylat, bankkivonat, jogszabályi rendelkezés, egyéb ilyennek minősíthető irat) – függetlenül annak nyomdai vagy egyéb előállítási módjától –, amely a gazdasági esemény számviteli elszámolását (nyilvántartását) támasztja alá.”

A törvény szövegéből is kitűnik, hogy a felek közötti megállapodás, szerződés – amennyiben az valamennyi szükséges adatot, információt tartalmaz – számviteli bizonylatnak is minősülhet.

Rendszeres felvásárlás esetén célszerű felvásárlási jegyet alkalmazni.

Az ügyletekhez azok áfa-beli kezelése is szervesen hozzátartozik. Régi könyvek felvásárlása esetén az adózó az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény használt ingóságokra vonatkozó XVI. fejezete különös szabályokat tudja alkalmazni.

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s