E-útdíj továbbszámlázása

e-utdijSok fuvarozócégnél merült fel kérdésként a 2013. július 1-jétől bevezetett útdíj fuvarozást igénybe vevőre történő áthárításának módja.

A fuvarozással foglalkozó vállalkozások számára az év közben bevezetett útdíj kétségkívül olyan többletteher, mely a nyújtott szolgáltatás önköltségébe beleszámító tételnek tekinthető/tekintendő, vagyis a szolgáltatás díjának részét képezi/képezheti.

Azt, hogy az év közben bevezetett útdíjat a fuvarozó cég át tudja-e hárítani a megrendelőjére, függvénye annak is, hogy a felek között fennálló szerződés lehetővé tesz-e pótlólagosan felmerült költség miatti díjmódosítást. Ha nem teszi lehetővé, indokolt a szerződés módosítása is, vagy végső esetben jogi úton lehet érvényt szerezni az útdíj miatt felmerülő pótlólagos követelésnek.

Álláspontom szerint tehát az útdíj a fuvardíj részeként továbbhárítható az igénybe vevőre. Az útdíjra vonatkozó szabályozást értelmezve megállapítható, hogy a fuvarozónak nincs jogalapja a díj önálló „szolgáltatásként” történő továbbszámlázására, annak megfizetésére a fuvarozó kötelezett.

Az áthárításra kerülő útdíj az Áfa tv. alkalmazásában önmagában nem minősül szolgáltatásnyújtásnak vagy termékértékesítésnek, így önálló számlában, vagy a fuvarozással egy számlában de külön soron történő kiszámlázása kifogásolható. Mindazonáltal az útdíj olyan eleme a fuvarozási szolgáltatásnak, amely szolgáltatásnyújtás ellenértékébe beleszámít, ezért adóalapot képez. Emiatt áfa-szempontból nem is indokolt az útdíjat külön soron szerepeltetni a számlán.

A számlában alkalmazandó adómérték a fuvarozásra irányadó általános adómérték, tehát jelenleg 27 százalék.

Hírdetés

2 responses to “E-útdíj továbbszámlázása

  1. Nagyon sokan kulon soron tuntetik fel a szamlan a lekovethetoseg miatt. Ezek szerint ez megkifogasolhato? Ha forditott afas tevekenyseghez kapcsolodik, akkor sem lehet kulon soron feltuntetni?

    • InterTax Pro

      A számlán a terméket, szolgáltatást kell feltüntetni. Az útdíj azonban egyiknek sem felel meg. Része a szolg. bekerülési értékének. Vagyis külön tételként feltüntetni az útdíjat olyan, mintha a fuvarozási szolgáltatást bekerülési költségenként (sofőr bérköltsége, üzemanyagdíj, adók, stb.) szerepeltetné a számlán a számlát kiállító. Vagyis a nem jogszabályi előírásoknak megfelelő kiállítás miatt elvben kifogásolható a számla.
      Ha fordított áfás az ügylet, akkor fordított áfás a szolgáltatási díj részét képező útdíj is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s